Tudomány-Tech

Kazahsztán és Koszovó is megelőzi Magyarországot a világ boldogságlistáján

rtl.hurtl.hu

2024. március 20. 18:23

A kutatás szerint a fiatalabb generációk egyre kevésbé boldogok, mint az öregebbek, tagjaik  az életközépi válsághoz hasonló krízisen  mennek keresztül.

A fiatalabb generációk globálisan egyre kevésbé boldogok, mint az idősebb generációk. Számos fiatal az életközépi válsághoz hasonló krízisen megy keresztül, állítja a Guardian által bemutatott 2024 World Happiness Report. A Gallup kutatóközponttal készült felmérés sorba is rendezte a világ legtöbb országát a boldogságindex alapján.

Magyarország az 56. a sorban a 143-ból, még Kazahsztán és Koszovó is megelőz minket a minden generációt belefoglaló „életértékelés” kategóriában.

A világ legboldogabb országa Finnország lett, Dánia és Izland a másik két dobogós. A háború sújtotta Izrael meglepő módon így is megszerezte az ötödik helyet. Szomszédunk, Ausztria a 14. lett. A világ legboldogtalanabb országa nem túl meglepő módon Afganisztán, a második legboldogtalanabb pedig Libanon.

Szomorúak a fiatalok, boldogok az öregek

A kutatás szerint a globális trend az, hogy a fiatalok egyre boldogtalanabbak idősebb kortársaikhoz képest, kivéve a szubszaharai régióban, valamint Kelet-Európában, ahol nincsenek jelentős különbségek.

Dr. Vivek Murphy, az USA tisztifőorvosa arról beszélt, ebben közrejátszott az is: túl korán kerülnek a gyerekek a közösségi média közelébe, az egyes államok pedig „őrületes” képtelenséget mutattak arra, hogy megfelelően szabályozzák azt. Szerinte a közösségi médiába engedni a kicsi gyerekeket nagyjából olyan, mintha „egy le nem tesztelt gyógyszert adnánk be nekik”.

Nyitókép: Pálinkát isznak a fürdőzők úszás után a Balatonban az ábrahámhegyi strandon 2021. december 31-én. Fotó: MTI / Varga György

#Tudomány-Tech#boldogság#felmérés#magyarország#kazahsztán#koszovó#fiatal#közösségi média#öreg

Címlapról ajánljuk