Tudomány-Tech

Veszélyes androidos vírus: ne kattintson erre a linkre, mert ellopják a képeit és az üzeneteit

rtl.hurtl.hu

2024. március 14. 11:15

Vigyázat! Ismerős telefonszámról vagy emailcímről érkezik meg a fertőzött link – egy kattintás, és minden odavan.

Az XLoader nevű kártevőt a McAfee biztonsági kutatói fedezték fel, a vírus androidos készülékeken tárolt fotókra és üzenetekre szakosodott, figyelmeztet a hvg.hu. Elég gyorsan képes terjedni, mivel a támadás nem várt helyről érkezik: egy ismerőstől. Az első lépés az, hogy hozzáférést szerezzenek a célszemély mobilszámához. Az áldozatok gyakran nem gyanakodnak, ha egy ismerőstől érkező üzenet gyanús linket tartalmaz.

A kártevő az APK telepítőfájl letöltését ajánlja fel, megkerülve ezzel a hivatalos alkalmazásboltot. A telepítés után a kártevő már aktív, működése pedig a háttérben történik, így a felhasználó észre sem veszi, hogy baj van.

A program Chrome böngészőnek álcázva magát hozzáférést kér a telefonon tárolt adatokhoz, ide értve a fotókat, videókat és az üzeneteket is. 

A legjobb védekezési módszer az, ha soha nem telepítünk alkalmazásokat a hivatalos alkalmazásbolton kívüli forrásokból, és még ott is szorítkozzunk csak megbízható fejlesztőkre.

Emellett fontos, hogy minden alkalmazás hozzáférési kérelme előtt alaposan mérlegeljük, valóban szükséges-e, hogy hozzáférjen minden adatunkhoz, amit a telefonon tárolunk

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#link#mobil#vírus#android#okostelefon

Címlapról ajánljuk