Tudomány-Tech

4 szörnyű dolog, amit a bőröddel tesz az e-cigaretta

rtl.hurtl.hu

2024. március 8. 14:04

Rendkívül népszerűek manapság az e-cigaretták, amik amellett, hogy nem egészségesek a tüdőnek, még a bőrünknek is ártanak.

Az e-cigit sokan azért szívják, mert a dohányzás egyik kevésbé káros verziójának gondolják, de ez közel sincs így. A tüdőnket ez a tevékenység is károsítja, ráadásul amit sokan nem is gondolnának: a bőrünkre is rendkívül rossz hatással vannak. A The Sun Rupesh Shah, a londoni Lip Clinic esztétikai szakemberének segítségével összeszedte azt a négy brutális dolgot, amit a bőrünkkel művelhet az e-cigi.

Szárítja a bőrt, mélyíti a ráncokat

Rupesh elmondása szerint az e-cigi használata a bőr hidratáltságát nagyban csökkenti, innen pedig már egyenes út vezet a kiszáradás felé. Bár ezek az eszközök sokszor nem tartalmaznak dohányt, de a bennük lévő folyadékban van nikotin – időnként jóval több, mint amennyi fel van tüntetve –, aminek önmagában számos mellékhatása van a bőrre. 

„A nikotin eljuthat a dermiszbe, a bőr középső, legerősebb rétegébe és aktiválhatja a metalloproteinázokat, azokat az enzimeket, amelyek lebontják a kollagént, aminek következtében lebontódik a rugalmasságot nyújtó elasztin is. Ezek olyan fehérjék, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a bőr hidratálásában” – mondja Rupesh, és hozzáteszi, hogy a kiszáradás mélyíti a ráncokat a szem körül és az arc vonálánál. Ezáltal az arc kontúrjai is hangsúlyosabbak lehetnek, a bőr pedig napbarnítottnak tűnhet.

Pirosságot okoz és 

Az e-cigi vazokonstrikciót vált ki, egy olyan folyamatot, amely során az arc vérerei összehúzódnak és keskenyednek, korlátozva a véráramlást, néha teljesen megállítva azt. „Ez pirosságot okoz az arcon, amit nehezen lehet kezelni, pláne, ha az illető továbbra is e-cigarettát használ” – mondja a szakértő, aki szerint a túlzott használat sárgás árnyalatot is adhat a bőrnek

A bőr felszínéhez eljutó vér mennyiségét csökkentve az e-cigaretta korlátozza a fontos tápanyagokat, hogy eljussanak a megfelelő helyre, ettől besárgulhat az illető

– magyarázza Rupesh.

Késleltetheti a bőr gyógyulását

Az e-cigi akadályozhatja a bőr gyógyulását, ami hegeket eredményezhet. Ebben nagyon hasonlít a dohányzáshoz, mert a cigizés pont annyira gátolja a bőr szöveteinek regenerációját, mint az e-cigaretta.

Ha sebet vagy horzsolást szerzünk, friss oxigén és megfelelő véráramlás szükséges a gyógyuláshoz, de ha valaki e-cigizik, ezzel korlátozhatja a sebhez jutó oxigén mennyiségét (ami elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz). Az e-cigi nemcsak az oxigénhiány miatt tesz rosszat a sebgyógyulásnak, hanem azokat a vérlemezkéket is összetapadásra készteti, ami szintén károsan hat a regenerációra.

Meglévő bőrproblémákat ronthat még tovább

Ha már van egy  bőrprobléma, a káros szenvedély tovább ronthatja azt. Az e-cigarettákban található folyadék ugyanis egy propilén-glikol nevű szintetikus anyagot tartalmaz.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a propilén-glikol kontakt dermatitist okozhat, amely száraz, repedezett, viszkető bőrfoltokkal jelentkezik

– idézi a lap a szakértőt, aki szerint ráadásul az e-cigik többféle ízesítőt és adalékot is tartalmazhatnak, amelyek fellobbantást okozhatnak azoknál, akik ekcémában vagy pikkelysömörben szenvednek.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#e-cigi#e-cigaretta#bőr#betegség#egészség

Címlapról ajánljuk