Tudomány-Tech

Mérföldkő a daganatok eltávolításában: jobban operál ez a robot, mint az ember

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 10:01

Olyan robotsebészt fejlesztettek a Johns Hopkins Egyetemen, amely a hús-vér embernél is jobban tudja eltávolítani a daganatos szövetet.

Az emberi fejen, a nyakon vagy más érzékeny területen található tumorok eltávolítása még a legtapasztaltabb sebészeknek is kihívást jelent. Ilyenkor a cél az, hogy a lehető legtöbb egészséges szövetterületet megőrizzék, elkerülve a páciens szükségtelen veszteségeit. Ha azonban a sebész túl kevés kóros szövetet távolít el, akkor fennáll a veszélye, hogy rákos sejtek maradnak hátra, amelyek idővel visszatérhetnek vagy akár át is terjedhetnek.

Azonban bármennyire is emberfeletti a munkájuk, a sebészek is csak emberek – a műtétek alatt ők is elfáradnak, de a látásukat is számos tényező akadályozhatja, ezeket sokszor a legbiztosabb kéz sem tudja kompenzálni. Az IFLScience cikke szerint ez a probléma azonban hamarosan a múlté lehet: az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja

kifejlesztett egy robotsebészt, amely alkotói szerint olyan pontossággal képes eltávolítani a daganatokat, amely vetekszik a hús-vér orvosok képességeivel, vagy akár potenciálisan túl is szárnyalja azokat.

Az embernél is jobb lehet a robotsebész a daganatok eltávolításában

Az új autonóm tumorreszekciós rendszerről (Autonomous System for Tumor Resection – ASTR) szóló tanulmányt az IEEE Robotics and Automation Letters című szaklapban jelentették meg. A reszekció olyan sebészeti eljárás, amely a test egy részének, például szervnek, szövetnek eltávolítását jelenti. Gyakran alkalmazzák a daganatos megbetegedések kezelésében, ahol a cél a kóros és a környező egészséges szövetek eltávolítása annak érdekében, hogy megakadályozzák a rákos sejtek további terjedését. 

A beavatkozásra akkor kerül sor, ha a kóros szövetet nem lehet biztonságosan eltávolítani egy kisebb típusú eljárással, mint például a kivágás vagy biopszia. A reszekció során a sebésznek gondosan figyelembe kell vennie a daganat pontos helyzetét, méretét és a környező szövetek állapotát. 

Mérföldkő a daganatok eltávolításában: jobban operál ez a robot, mint az ember
Fotó: Getty Images

Az egészséges és a daganatos szövet közötti határvonal meghatározása kulcsfontosságú azért, hogy a sebész a lehető legtöbb daganatos terület eltávolítsa, miközben megőrzi az egészséges szöveteket. A műtét során a cél az, hogy legalább 1-2 milliméteres, de ideális esetben 5 milliméteres „tiszta” szövetmaradványt hagyjanak a daganat körül, hogy minimalizálják a rákos sejtek visszamaradásának esélyét.

Ezeknek a műtéteknek jókora része reménykedésből és némi találgatásból áll, sok sebész küzd ezzel. A célunk az volt, hogy ezeket az eljárásokat pontosabbá tegyük. A robotsebész korábban is végzett bemetszést, de ez az első alkalom, hogy egy nagy reszekciót végeztünk, és maradéktalanul eltávolítottunk egy daganatot 

 

– mondta Axel Krieger, a Whiting School of Engineering gépészmérnöki tanszékének adjunktusa. Az ASTR egyébként az általuk fejlesztett Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) technológiájára épül, amely 2022-ben már önállóan elvégzett egy bonyolult és kényes sebészeti beavatkozást. A robot akkor a vékonybelet műtötte meg úgy, hogy két bélszakaszt összekapcsolt.

Az új robotsebészt először a nyelvdaganatoknál tesztelték. A kutatók szerint a kísérletek során hat egymást követő reszekció végeztek, és az ASTR minden alkalommal sikerrel járt. Azzal terveznek, hogy a következő lépés egy belső szervi beavatkozás, például egy veseműtét lehet majd. 

Itthon is kísérleteznek hasonlóval

Két évvel ezelőtt a régiónkban egyedülálló eszközt szerzett be a Semmelweis Egyetem a daganatos betegek műtéséhez, amely megkönnyíti a nehezen hozzáférhető vagy áttétes tumorok operációját. A navigációs rendszer pontosan a daganathoz vezeti az orvosokat, akik egy tűvel távolítják el a tumort. Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#sebészet#sebész#robot#daganat#tumor#daganatos betegség#rák#műtét#beavatkozás#egészség

Címlapról ajánljuk