Tudomány-Tech

Aszály ellen mesterséges gleccsereket készítenek kirgiz gazdák

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 12:59

Mesterséges gleccserekkel küzdenek Kirgizisztánban a klímaváltozás miatt kialakult nyári aszályok ellen. 

Szokatlan megoldást választottak Kirgizisztánban a klímaváltozást miatt kialakult aszályok leküzdésére:

mesterséges gleccsereket építenek.

Egy helyi gazda az AFP francia hírügynökségnek kijelentette, hogy „többet nem lesz semmi gondunk a vízzel”, hozzátéve, hogy amikor a gleccserük olvadni kezd, az elég vizet fog adni az állatoknak, valamint a Kirgizisztán északi részén fekvő falujuk körül lévő földeknek.


A helyi lakosok tavaly ősszel két hét alatt hozták létre a húsz méter hosszú, 12 méter magas gleccsert, úgy, hogy csővezetékeken odairányították a közeli, több mint négyezer méter magas hegyekből származó vizet. Amire nagy szükségük van, miután elkezdtek eltűnni a környéken a gleccserek, amik ellátták nyáron vízzel az alacsonyabban lévő területeket.

A helyi gazdák szóvivője elmondta, hogy „minden évvel egyre kevesebb és kevesebb a víz”, ami megnehezítette a legeltetést a területen. A mesterséges gleccserrel főleg az állattartókat segítik, mert a többség abból él a környéken, de azt tervezik, hogy két-három újabb mesterséges gleccsert hoznak létre a földművesek számára is.

A mestersége gleccser amellett, hogy az olvadásakor vizet ad, hűti és párássá teszi a levegőt, ami jót tesz a növényzetnek – mondta el a szóvivő.

A mesterséges gleccserek az elmúlt években kezdtek el terjedni szerte a világon. Indiában, a Himalájában használnak hasonló megoldást a vízproblémák enyhítésére, és Chilében is ezzel kísérleteznek.

Kirgizisztánban már 24 mesterséges gleccsert hoztak létre, és továbbiakat terveznek.

Nyitókép: Hagyományos jurták Kirgizisztánban. Fotó:  REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

#Tudomány-Tech#gleccser#mesterséges#kirgizisztán#klímaváltozás#aszály

Címlapról ajánljuk