Tudomány-Tech

Sokkal kevesebb vízjeget tartalmaznak a világ gleccserei, mint eddig gondolták

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 19:17

Ez jó hír, mert kisebb tengerszint-emelkedést okozhat a gleccserek olvadása a klímaváltozás miatt. Ám egyben rossz hír is, mert kevesebb édesvíz táplálhatja a folyókat.

A műholdas technológia fejlődésének köszönhetően kiderült, hogy a világ gleccserei jóval kevesebb jeget tartalmaznak, mint korábban gondolták – derül ki a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányból, amelyet az Aljazeera szemlézett.

Az elemzés szerint a globális tengerszint-emelkedés 7,62 centiméterrel kisebb lenne, ha az összes gleccser elolvadna a Földön, mint eddig gondolták.

Ez azonban mégis aggodalomra adhat okot azon országok számára, ahol a gleccserek táplálják a folyókat, amelyek az öntözés miatt a mezőgazdaságban fontos szerepet játszanak. Bár a jég egy része természetes módon, egész évben olvad, a globális felmelegedés felgyorsítja a gleccserek visszahúzódását. 2000 és 2019 között a gleccserek nagyjából 5,4 milliárd tonnát veszítettek tömegükből. 

Romain Millan, az Université Grenoble Alpes gleccserkutatója szerint a korábbi kutatások duplán számolták a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró peremvidékein található gleccsereket, így ott túlbecsülték a jég mennyiségét. Azonban a tanulmány nem vette számításba Grönland és az Antarktisz szárazföldi jégtakaróit, amelyek a világ legtöbb jegét tárolják. 

Millan azzal érzékeltette a nagyságrendbeli különbségeket, hogy ha az Antarktisz összes jege elolvadna, az több mint 50 méterrel emelné meg a világ tengerszintjét. Az összes gleccser elolvadása viszont csak 25 centiméterrel.

Jelenleg a gleccserek olvadása a tengerszint éves emelkedésének 1 milliméteréért, vagyis az éves emelkedés 30 százalékáért felelős.

A tanulmány viszont azt is megállapította, hogy a világ legmagasabb hegysége, az ázsiai Himalája 37 százalékkal több jeget tartalmaz, mint korábban becsülték. Ezzel szemben a dél-amerikai Andok gleccserei nagyjából 27 százalékkal kevesebb jeget tartalmaznak a korábbi becslésekhez képest. A perui gleccserek például az 1970-es évek óta már 40 százalékot veszítettek felületükből.

Nyitókép: Grönland egyik gleccsere 2021 szeptemberében / Getty Images

#Tudomány-Tech#gleccser#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk