Életmód

Kutatás: komoly veszélyek leselkednek a melegben dolgozó terhes nőkre

rtl.hurtl.hu

2024. március 21. 9:09

Egy indiai kutatás szerint kétszer nagyobb a kockázata a halvaszületésnek a meleg környezetben dolgozó nőknél.

A szélsőséges melegben végzett munka megduplázhatja a halvaszületés és a vetélés kockázatát a terhes nőknél – derült ki egy indiai kutatásból a BBC szerint.

A tudósok szerint a forróbb nyár nemcsak a trópusi éghajlaton élő nőket érintheti, hanem az európai országok lakóit is. A kutatásban 800 várandós nő vett részt a dél-indiai Tamil Nadu államban, amelyet 2017-ben a csennai Sri Ramachandra Institute of Higher Education and Research (SRIHER) indított el.

A résztvevők kb. fele olyan munkakörben dolgozott, ahol nagy hőhatásnak voltak kitéve, például mezőgazdaságban, téglaégető kemencéknél, vagy sómezőkön. A többiek hűvösebb környezetben dolgoztak, például iskolákban és kórházakban, bár egyes dolgozók ezekben a munkákban is nagyon magas hőhatásnak voltak kitéve.

A BBC találkozott az egyikükkel, aki egy uborkamezőn dolgozik. Ő arról beszélt, hogy már égeti a növény a kezét, pedig még csak 30 fok van, vagyis a nyár sokkal durvább. A kisbabája is az elsők között halt meg a vizsgálatban szereplők között. Ugyanakkor azt soha nem fogja biztosan tudni, hogy a terhesség alatti melegben végzett munkának volt-e köze ahhoz, hogy elveszítette első gyermekét.

A klímaváltozás miatt egyre több olyan kutatást végeznek, amelyek a nagy meleggel kapcsolatosak. Az előrejelzések szerint a Föld átlaghőmérséklete az évszázad végére közel három fokkal emelkedhet – ha addig nem teszünk semmit – az iparosodás előtti időkhöz képest, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy az, amivel a terhes nők szembesülnek, a legsúlyosabb következmények egyike.

Azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a hőhullámok idején körülbelül 15 százalékkal nő a koraszülés és a halvaszületés kockázata, de ezeket általában olyan gazdag országokban végezték, mint az Egyesült Államok, vagy Ausztrália.

A cikk szerint a meleg környezetben végzett munkára vonatkozó munkavédelmi szabályokon is el kellene gondolkodni. Azokat alapvetően 70-75 kg súlyú és 20 százalékos testzsírtartalmú férfiakra szabták és az 1960-70-es években végzett amerikai kísérletekből származnak.

Nyitókép: Pexels.com/Jonathan Borba

#Életmód#klímaváltozás#terhes#forróság#meleg#munkavégzés#kutatás#tudósok

Címlapról ajánljuk