Belföld

Kiszáradhat és sztyeppévé válhat Magyarország az ELTE kutatói szerint

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 8:51

Elképzelhető, hogy az ország területén túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben lesz erdős sztyeppe, eltűnhetnek a bükkerdők.

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást – közölték az ELTE kutatói az MTI-vel kedden.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, 

a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve.  

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy az ország területén túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben lesz erdős sztyeppe, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy 

nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben

– tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

Nyitókép: Oláh Tibor/MTVA

#Belföld#klímaváltozás#kiszáradás#csapadék#éghajlatváltozás

Címlapról ajánljuk