Tudomány-Tech

Minél butább valaki, annál optimistább? Egy új kutatás eredményei

rtl.hurtl.hu

2024. február 25. 5:02

Egy új kutatás összefüggést talált a túlzott optimizmus és a rosszabb kognitív képességek között, a túlzottan bizakodó emberek jellemzően pénzügyileg kevésbé tudatosak. 

Az optimizmus sokak szerint nagyon jó tulajdonság, ami összefügg a boldogsággal, a pszichológiai jóléttel és egészséggel, sőt a hosszú élettel is. Ám mint kiderült, a derűlátás nem jár együtt a bölcsességgel: egy új tanulmány szerint az optimista emberek rosszabb döntéseket hoznak, különösen a pénzügyi kérdésekben – írja a SciTechDaily.

A Personality and Social Psychology Bulletin című folyóiratban közzétett, a Bath-i Egyetem által végzett kutatás emellett azt találta, hogy a túlzott optimizmus valójában rosszabb kognitív képességekkel jár együtt. Míg a jobb kognitív képességekkel rendelkezők hajlamosabbak arra, hogy a reálisabbak, adott esetben indokoltan pesszimisták legyenek, amikor fontos döntéseket kell meghozniuk a pénzügyeikben. 

Akik mindig úgy látják, hogy a pohár félig tele van, jellemzően rosszabb beszédkészséggel rendelkeznek, alacsonyabb a fluidintelligencia-szintjük – ez azt mutatja meg, hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, vagyis az újszerű feladathelyzetekben nyújtott teljesítményt méri – és a numerikus gondolkodásuk, de a memóriájuk is gyengébb. 

Minél butább valaki, annál optimistább? Egy új kutatás eredményei
Forrás: Getty Images


A tanulmány egy több mint 36 ezer háztartás körében végzett brit felmérés adatait vette alapul, és megvizsgálta az emberek pénzügyi jólétével kapcsolatos elvárásait, majd összehasonlította azokat az általuk elért tényleges pénzügyi eredményeikkel. A tudósok azt találták, hogy a túlzott optimizmussal megáldott emberek gyakran esnek nagyokat, mert nem jönnek be a számításaik, irreális elvárásaik vannak az üzleti életben, bizonyos fokig becsapják saját magukat.

Így rosszabban bánnak a pénzükkel, ami meggondolatlan befektetésekhez, megtakarításokhoz, eladósodáshoz és üzleti kudarcokhoz vezethet.

Dr. Chris Dawson, kutatást végző egyetem munkatársa szerint az optimista emberek mindig azt hiszik, hogy érdemes vállalkozniuk, és esélyük van a sikerre, még egy bukásra ítélt vállalkozás esetén is. „Az irreális optimizmus az egyik legelterjedtebb emberi tulajdonság, és a kutatások kimutatták, hogy az emberek következetesen alábecsülik a negatívumokat és kiemelik a pozitívumokat” – fogalmazott.

Amennyiben mindez így van, akkor igazán büszkék lehetünk a szellemi képességeinkre itt a Kárpát-medencében. Egy felmérés szerint ugyanis a magyarok a legpesszimistábbak egész Európában. Belső Nóra pszichiáter a múlt hónapban a Reggeliben elmondta: a pesszimizmus jelenléte önmagában nem káros, akkor okoz gondot, ha túlzottan eluralkodik rajtunk.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#optimizmus#optimista#kutatás#tanulmány#kognitív képességek#pénzügyi tudatosság#Életmód

Címlapról ajánljuk