Reggeli

„Egy kicsi pesszimizmus nem árt” – az optimizmusnak is megvannak a hátrányai

rtl.hurtl.hu

2023. január 3. 7:13

Egy felmérés szerint a magyarok a legpesszimistább ország Európában. Belső Nóra pszichiáter nem általánosítana ennyire, de tény, hogy a borús jövőkép társadalmi attitűd itthon. A szakember szerint a pesszimizmus jelenléte önmagában nem káros, akkor okoz gondot, ha túlzottan eluralkodik rajtunk.

„Az élet dobja a lapokat, senki nem ígérte az elején, hogy mindig jó lesz” – véli Dr. Belső Nóra pszichiáter, aki szerint mindig van küzdelem és megoldásra váró feladat.

A pesszimizmus halvány jelenléte olyasmi, mint a félelem, védőfaktor tud lenni, hogy felkészüljünk arra, rossz is történhet. Ezzel semmi baj nincsen, ha nem uralkodik el

– mondja.

A gond szerinte akkor van, amikor már mindenben csak a negatívat látjuk, nincs pozitív jövőképünk. Az ilyen ember a környezete számára is rendkívül nyomasztó tud lenni.

A pszichiáter szerint egy kis pesszimizmus nem árt, mindig a végletekkel van a gond. Ugyanilyen káros lehet a túlzott optimizmus is, az ezzel megáldott emberek ugyanis gyakran esnek nagyokat, mert nem jönnek be a számításaik.

A gondolkodásunkat a hangulatunk, a családi légkör, a társadalmi hatások, sőt még az időjárás is befolyásolhatja.

A szakember úgy véli, ahhoz, hogy egy túlzottan pesszimista ember változtatni tudjon a gondolkodásán, nagyfokú tudatosságra van szükség.

 

#Reggeli#rtl#belső nóra#pesszimizmus#optimizmus

Címlapról ajánljuk