Tudomány-Tech

Áttörés: siketen született gyermekek kapták vissza hallásukat

rtl.hurtl.hu

2024. január 28. 7:48

Sikerrel zárult az első nagyszabású klinikai vizsgálat, amelyben az örökletes hallásvesztésre igyekeztek megoldást találni a tudósok.

Komoly áttörést értek el az amerikai Massachusetts Eye and Ear kórház kutatói az örökletes hallásvesztés kezelésében – számolt be róla a hvg.hu.

A The Lancet nevű tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint az alkalmazott génterápiának köszönhetően visszanyerték hallásukat azok a gyerekek, akik siketen születtek. A tudósok hat olyan gyermeket vizsgáltak meg, akiknél a genetikai siketséget az OTOF nevű gén DFNB9 kóddal jelölt mutációja okozza.

Mint írja a lap, a klinikai vizsgálatot 2022 decemberében kezdték el a sanghaji Fudan Egyetemen, ahol az OTOF-gén működőképes változatát egy inaktív vírus segítségével juttatták a gyerekek belső fülébe, majd 26 héten keresztül megfigyelés alatt tartották őket.

Hat gyermekből öt visszanyerte hallását, így pedig még a beszélgetésre is képessé váltak.

Zheng-Yi Chen, a Harvard Egyetem fej-nyak sebésze szerint mindez azért fontos áttörés, mert a gyermekek számára kritikus, hogy életük első három évében képesek legyenek kommunikálni a külvilággal, ez ugyanis nagyban befolyásolja az agyuk fejlődését. Következő lépésben még több alanyon szeretnének tesztelni a módszert, a kutatók reményei szerint idővel mindenki számára elérhető lesz egy ilyen terápia.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#genetikai betegség#siketnéma#siket#hallásvesztés#gyerekek#áttörés#klinikai teszt

Címlapról ajánljuk