Tudomány-Tech

Felkavaró dolgot találtak a pokoli mélységben a búvárok

rtl.hurtl.hu

2024. január 20. 10:39

A Nagy Kék Lyuknak nevezett árok önmagában is elég nyugtalanító.

A Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole) nevű árok Belize partjainál található. Belize egy kis ország Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tengernél. Északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos. Az ország az egyetlen állam Közép-Amerikában, ahol az angol a hivatalos nyelv.

Az itt található árok a parttól majdnem 100 kilométerre található, és több mint 121 kilométer mély. Sok éven keresztül a búvárok nem tudtak leereszkedni az árok mélyére, mert nem létezett ehhez megfelelő felszerelés.

Ezen változtatott Richar Branson milliárdos, aki elkezdett pénzt fektetni a hatalmas árok kutatásába.

Ahogy a búvárok elkezdték a szédítő mélység átkutatását, rögtön rémisztő dolgokat találtak. Egészen pontosan két holttest került az árok mélyéről, írja a LADBible.

A búvárok természetesen tájékoztatták Belize kormányát arról, hogy holttesteket találtak. Ahhoz, hogy további mélységekbe jussanak, a csapat úgy döntött, hogy egy tengeralattjárót is bevet. Kiderült, hogy a mélységben egy barlangrendszer is húzódik. A barlangban cseppköveket találtak, ami úgy jön létre, hogy a víz feloldja a felette lévő mészkövet, majd kalcium-karbonát rakódik le.

A tudósok korábban nem gondolták, hogy cseppkövek alakulhatnak ki a víz felszíne alatt. Kiderült, hogy a barlangok, amelyek az óceán felszíne alatt száz méter mélyen találhatók, egykor szárazföldi területek lehettek.

A tengerszint egykor 30 méterrel alacsonyabban volt. Tízezer évvel ezelőtt a tengerszint drasztikusan megemelkedett, amikor sok jég olvadt el a világszerte

– magyarázta a kutató milliárdos Branson.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#nagy kék lyuk#árok#közép-amerika#belize#óceán#búvárok#karib-tenger#rejtély#titok

Címlapról ajánljuk