Tudomány-Tech

Trónfosztás: már nem a Samsung a legnagyobb okostelefon-gyártó

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 17:55

12 év után letaszították trónjáról a Samsungot, 2023-ban az Apple lett a világ legnagyobb okostelefon-gyártója.

Az Apple 2023-ban először lett a világ első számú okostelefon-gyártója, ezzel véget vetett a Samsung 12 éven át tartó uralmának – írja a Financial Times alapján a Telex.

Az IDC kutatócsoport adatai szerint tavaly az Apple volt az egyetlen mobiltelefonokat gyártó cég, amely éves szinten növelni tudta az eladott készülékek számát. A iPhone-gyártó szállításai 2023-ban szállításaik 3,7 százalékkal, 234,6 millióra nőttek, megelőzve a Samsung 226,6 millióját. Az Apple a piac egyik legrosszabb évében tudott növekedést felmutatni, amikor készülékszállítások 3,2 százalékkal, 1,17 milliárd darabra csökkentek. A lap megjegyzi: 

a bevételeket és a profitot nézve az Apple már régóta a vezető okostelefon-gyártó, de a tavalyi év volt az első, amikor volument tekintve is felülkerekedett riválisain.

Amber Liu, a Canalys kutatócsoport egyik vezetője szerint 2023-ban a Samsung a közép- és felső kategóriás szegmensre összpontosított a nyereségesség érdekében, de részesedést vesztett az olcsóbb készülékek piacán. Miután a Huawei visszaszerezte részesedését Kínában, a Samsung szállításai 13,6 százalékkal bezuhantak.

A szállítások alapján a világ öt legnagyobb okostelefon-gyártója:

  • Apple
  • Samsung
  • Xiaomi
  • Oppo
  • Transsion

Nyitókép: CFOTO / Future Publishing via Getty Images

 

#Tudomány-Tech#Samsung#apple#okostelefon#gyártó#iphone

Címlapról ajánljuk