Tudomány-Tech

150 éves rejtélyről hull le a lepel: miért sárga a vizelet?

rtl.hurtl.hu

2024. január 16. 15:52

Mindennap látjuk, mindennap megkönnyebbülünk, amikor megszabadulhatunk tőle. De vajon miért sárga? Most végre választ kaphatunk a sürgető kérdésre.

Vizeletünk alapvetően víz, elektrolitok, és a vesék által kiszűrt anyagcsere-végtermékeinek keveréke.

A tudósok már 1868-ban rájöttek, hogy a sárga pigmentáció közvetlen okozója az urobilin, a 2023-as kutatásban viszont az foglalkoztatta a tudósokat, pontosan honnan is származik a szervezetünkben ez az anyag, írja a New York Post.

A vizsgálat eredményeként a Marylandi Egyetem és a Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói beazonosították a bilirubint (BilR) mint a jól ismert színeződés forrásának felelősét.

Bilirubin akkor keletkezik, mikor egy vörösvérsejt hat hónaposan eléri életciklusának végét, majd rikító narancssárga bilirubinná alakul. Ez a pigment a belekben elkezd felszívódni, majd vagy ürítésre kerül, vagy részben újrahasznosul.

A bélben található mikroorganizmusok a bilirubint átalakítják egy színtelen melléktermékké, az urobilinogénné. Ez az anyag utána spontán lebomlik a jól ismert urobilinre, ami végső soron a sárga színeződést okozza a vizeletünkben.

A vizelet színének elemzése már régóta fontos szerepet játszik az orvoslásban, így ez a felfedezés lehetőséget ad, hogy jobban megismerhessük szervezetünket, a bélrendszer sajátos ökoszisztémájának működését, illetve segítségére lehet azoknak az embereknek, akik gyulladásos bélbetegségekkel vagy épp sárgasággal küzdenek.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#vizelet#felfedezés#áttörés#betegség#orvoslás#egészség#sárga

Címlapról ajánljuk