Tudomány-Tech

Ez a program képes megjósolni, hogyan és mikor fognak meghalni az emberek

rtl.hurtl.hu

2023. december 21. 10:56

Minden eddiginél pontosabb előrejelzést tudnak adni a végről.

A New Scientist cikke szerint egy új mesterséges intelligencia pontosan meg tudja mondani, hogy mikor fognak meghalni az emberek. A fejlesztés és a kísérlet Dániában folyt, az ország összes polgárának az adataira eresztették rá a mesterséges intelligenciát. Az eredmény az lett, hogy minden eddiginél pontosabb adatokat szolgáltatott a gép arra vonatkozóan, hogy az egyének mikor halnak meg.

A ChatGPT-hez nagyon hasonlóan működő modell több körülméynt is figyelembe vesz, többek között az egyén munkáját, a végzettségét és az egészségügyi adatait is. A Life2vec nevű program azt is vizsgálja, hogy az egyének a múltban milyen életeseményeken esett át, mindezen adatok segítségével számolta ki, hogy ki, mikor fog meghalni.

A vizsgált személyek 35 és 65 év közöttiek voltak, az alanyok mintegy fele 2016 és 2020 között elhunyt. A teszt része volt, hogy a szoftvertől eltitkolták az alanyok utolsó négy évének adatait, majd arra kérték a rendszert, hogy jósolja meg a jövőt. Az eredmények szerint az átlagos, hasonló kísérleteknél 11 százalékkal pontosabb eredményt született.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech#chatGPT#mesterséges intelligencia#jóslás#ember

Címlapról ajánljuk