Tudomány-Tech

Ne együnk havat, halálos lehet

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 11:55

Szélsőséges esetben.

A Daily Star alaposan belerondít a karácsonyi hóevés örömébe azzal a cikkével, amelyben egy új tanulmányt idézve leírják: nem ajánlatos havat enni, mert súlyos fertőzéseket lehet kapni, akár olyat is, amelyek szélsőséges esetben halálhoz is vezethetnek.

A tanulmány szerint nemcsak sárga hó megevése, vagy a földre, esetleg az autók tetejére hullott hó elfogyasztása tilos, az égből potyogó hópelyheket sem érdemes szájba venni, mert már abban az állapotban is tele lehetnek baktériumokkal, fertőzésekkel, vírusokkal és egyéb kórokozókkal.

Az ártatlannak tűnő friss hó apró porszemeket, törmeléket is rejthetnek, ez fulladásveszélyt vagy fogkárosodást is okozhat

– teszik hozzá.

Kiemelik, hogy a közhiedelemmek ellentétben az égből szállingózó hó nem tiszta, nem tudhatjuk, hogy a környéken gyárak, vagy üzemek nem szennyezték-e be őket még a levegőben. 

A hó számos mikrobát tartalmazhat, köztük baktériumokat és vírusokat is. A városi vagy ipari területeken található hó nyomokban tartalmazhat káros vegyi anyagokat, ezek rendkívül károsak lehetnek az egészségre

– olvasható a kutatásban.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Tudomány-Tech##hóesés#hóevés#betegség#fertőzés

Címlapról ajánljuk