Tudomány-Tech

Állatokat szállító űrkapszula felbocsátását jelentette be Irán

rtl.hurtl.hu

2023. december 6. 18:41

2029-ben már embert juttatnának az űrbe.

Irán szerdán bejelentette, hogy felbocsátott az űrbe egy állatok szállítására alkalmas kapszulát. A közel-keleti ország a következő években embert készül az űrbe küldeni.

Az iráni telekommunikációs miniszter közlése szerint az 500 kilogrammos űrkapszulát 130 kilométeres magasságba juttatták, de azt nem árulta el, hogy volt-e benne bármilyen élőlény. Az állami tévének nyilatkozva azt mondta, hogy további állatkísérleteket követően 2029-ben már embert juttatnának az űrbe.

Az AP arra emlékeztet, hogy Irán 2013-ban már bejelentette, hogy feljuttatott egy majmot az űrbe, és sikeresen vissza is hozta. Igaz, sajtóbeszámolók szerint a küldetés után egy másik majmot mutattak be, mint ami a fellövés előtt készült képeken szerepelt. Idén szeptemberben pedig egy felderítő műhold fellövéséről adott hírt Irán.

A híradások szerint a kapszulát az iráni polgári űrügynökség készítette, az azt feljuttató Szalman rakétát pedig a védelmi minisztérium. Azt nem közölték, hogy honnan lőtték fel. Irán szerint műholdprogramja tudományos és polgári célokat szolgál, míg az Egyesült Államok és más nyugati országok szerint a technológiát nagy hatótávolságú rakétákhoz is felhasználhatják.

Nyitókép: Iran's Ministry of Defence/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

#Tudomány-Tech#irán#űrkutatás#űrkapszula#űrrakéta

Címlapról ajánljuk