Tudomány-Tech

Az ELTE kutatói kimutatták, hogy a kutyák szeretik a sonkát –de nem ez volt a cél

rtl.hurtl.hu

2023. december 4. 20:32

Az ELTE és a francia Symrise Pet Food közös kutatása szerint a kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős központjukban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán, és melyiket kevésbé. 

A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős központjukban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán, és melyiket kevésbé – derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A kutatók vizsgálatukban a viselkedési megfigyeléseket ötvözték a legmodernebb neurális képalkotó eljárásokkal, amelynek eredményeit a Scientific Reports című rangos szaklapban publikálták, írja az MTI. Az ELTE közleménye szerint az emberekhez hasonlóan egyes kutyák válogatósak, míg mások szinte minden ételnek egyformán örülnek, ennek ellenére az ebeket a kevésbé ízletes falatokkal is lehet motiválni. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy

a jutalomfalat minősége hatással van-e a kutyák motivációjára egy problémamegoldó feladatban.

Az első kísérlet során húsz családi kutyát tanítottak meg jutalomfalatokat tartalmazó doboz kicsomagolására, amelynek tartalmát el is fogyaszthatták. Ezt követően ugyanezeket a kutyákat arra tréningezték, hogy két különböző hangot összekössenek két különböző minőségű jutalomfalattal. A bontáshoz szükséges időből következtettek a kutatók a kutya motivációs állapotára, és a várakozásoknak megfelelően

a kutyák a „finom” ételhez (füstölt, főtt sonka) kapcsolt hang hallatán gyorsabban csomagolták ki a dobozt.

A kutatók második kérdése az volt, hogy a viselkedésben megjelenő motivációs különbség vajon megjelenik-e az agy jutalom feldolgozásával kapcsolatos központjainak egyikében. Az ebeket funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, közben lejátszották nekik az egyes jutalomtípusokkal asszociált hangokat, hogy megnézzék, miként reagál azokra az agy.

A jutalmazással kapcsolatos agyi központok, mint a nucleus caudatus a tréning után mindkét hang esetében fokozottabb aktivitást mutatott, ám az agyi válasz a füstölt sonkával társított hangra volt igazán kiemelkedő.

„Ez rámutat, hogy a nucleus caudatus nem csupán a jutalmazás tényét képes feldolgozni, hanem különbséget tesz a jutalmak minősége között is” – mondta Ujfalussy Dorottya, a vizsgálat vezető kutatója. Laura V. Cuaya, a tanulmány első szerzője szerint „nagyon izgalmas látni”, hogy a kutyák miként reprezentálják a különböző ételeket az agyukban és ez milyen hatással van a motiváltságukra.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#elte#kutatás#kutyák#kiskedvenc#ebek#agykutatás

Címlapról ajánljuk