Belföld

Botrány az ELTE-n: az egyetem nem tud mit kezdeni a nyári kurzusára jelentkező amerikai nácikkal

Mohos MátéMohos Máté

2023. szeptember 25. 15:53

Botrány tört ki az ELTE nyári kurzusán, mert beiratkozott két fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is. Elmaradt a záróünnepség, vizsgálatot követel a többi résztvevő.

Elmaradt az ELTE nyári egyetemének záróeseménye, a résztvevők vizsgálatot követelnek az egyetemtől, amiért az ELTE Budapest Summer University négyhetes programjára beiratkozott két ismert amerikai fehér nacionalista, Greg Johnson és David Michael Zsutty.

A Szabad Európa cikke szerint a két rasszista kifejezetten nyelvtanulás céljából vett részt a tanfolyamon, ami arra utalhat, hogy hosszabb távon tervezik magyarországi tartózkodásukat. Johnsont még 2019-ben toloncolták ki Norvégiából.

„Amiatt is nehéz volt a helyzet, mert sok diákot érzékenyen érintett ez. Voltak, akik az utolsó napokra nem is jöttek be, mert azt mondták, hogy nem tudják kezelni a helyzetet – mondta a nyári egyetem egy neve elhallgatását kérő oktatója.

Az ELTE vizsgálata során az derült ki, hogy a program résztvevőire nem vonatkozik az egyetem etikai kódexe.

Az 58 éves Johnsonnak, aki teljesen fehér országról álmodozik, saját kiadója jelentette meg azt az írását is, amelyben ez áll: „Ami a zsidókat illeti (…) Minden vagyonukat el kell kobozni. (…) Először is ezt jóvátételnek kellene tekintenünk. Másodszor: ha hagynánk, hogy megtartsák a vagyonukat, azonnal arra használnák, hogy zavart keltsenek ellenünk. Nézzük csak meg, mi történt, amikor Adolf Hitler a rá jellemző túlzott kedvességgel, ami a legnagyobb hibája volt, megengedte a németországi zsidóknak, hogy vagyonukkal együtt kivándoroljanak.”

Emellett próbált fajvédő konferenciát szervezni Budapestre Alekszandr Duginnal és Gyöngyösi Mártonnal, ezt végül Pintér Sándor állította le.

Zsutty a Szabad Európa szerint a a Johnson által alapított Homeland Institute nevű amerikai szélsőjobboldali agytröszt igazgatója, amelynek célja, „hogy feltárja a globalizáció és a multikulturalizmus negatív hatásait, és működőképes alternatívákat javasoljon”. Ő is álnéven ír antiszemita írásokat, és vesz védelmébe rasszista gyilkosokat.

Nyitókép: Wikimedia Commons / Twitter

#Belföld#elte#náci#hitler#fehér felsőbbrendűség#amerikai#antiszemita

Címlapról ajánljuk