Belföld

„Gyors és nem barátságos halált okoz” – vegyi fegyver kategóriába tartozó szereket foglalhattak le az ELTE TTK-n

Debreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2023. szeptember 14. 16:57

Vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE egyik laboratóriumában  – értesült az RTL Híradó. Úgy tudjuk, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kedden este vonultak ki a helyszínre, ahol szarint, mustárgázt, illetve tabunt találtak több tucat fiolában. Az ELTE nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről az életveszélyes anyagokról van szó, csak azt írták: mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerek miatt riasztották a hatóságokat.

Közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok kedd este az ELTE Természettudományi Karán. A Híradó értesülése szerint szarin, mustárgáz és tabun is volt a szerek között. Az ELTE a Híradó érdeklődésére nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről a szerekről van szó. Mint írták, kedden az esti órákban az ELTE TTK egyik laboratóriumában 

a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító, ám mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre bukkantak. 

Haladéktalanul értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre. Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így másnap délelőtt zavartalanul folytatódhatott az oktatás és kutatás az épületben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszából pedig annyi derült ki, hogy az ügyben nyomozás indult, és éppen „a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel” nem árulnak el részleteket. 

Nem véletlenül használják háborúban

A felsorolt szerek Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint már vegyi fegyver kategóriába tartoznak.

Gyors és nem barátságos halált okoz

– fogalmazott a szakértő, aki szerint hasonló idegmérgeket vetettek be többek között Irakban is. 

Kevésből is komoly sérülések származhatnak 

– Kis-Benedek József szerint éppen ezért háborús helyzetekben szokták használni ezeket a szereket, nem olyan anyagokról van szó, amik polgári közegben veszélytelenek. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte, hogy egyetemek tárolhatják és kísérleti céllal fel is használhatják ezeket a veszélyes anyagokat, ha be van jelentve a TEK-nél. Ellenkező esetben, ha egy állampolgár tudomást szerez idegméreg használatáról, azonnal értesítenie kell a hatóságokat.

Az RTL Híradó riportja a témában:

 

#Belföld#elte#vegyi fegyver#budapest#tek#felejelntés#idegméreg#mustárgáz#szarin#tabun

Címlapról ajánljuk