Belföld

Azonnali béremelést követel az ELTE ezer dolgozója

rtl.hurtl.hu

2024. február 19. 11:52

Egy záróvizsga bizottság docens elnökének kevesebb a bére, mint a záróvizsga másnapján munkába álló pedagógusgyakornoknak.

Nyílt levelet tettek közzé az Eötvös Loránd Tudományegyetem dolgozói, amelyben azonnali béremelést követelnek. A levelet, amelyet eddig már ezernél többen írtak alá, az állami felsőoktatási intézmények fenntartójának címezték.

Mint írják, elfogadhatatlannak tartják, hogy „a közoktatási szektorban zajló bérrendezéssel egy időben a fenntartó továbbra sem biztosítja az elvárt magas színvonalú oktatáshoz és kutatáshoz és tisztességes bérezéshez szükséges forrásokat, hogy a mára teljesen elértéktelenedett és méltatlanul alacsony garantált béreket és hallgatói juttatásokat növelni lehessen".

Fontos és örvendetes, hogy a közoktatás béreit megemelték, ezt régóta nagyon időszerűnek tartottuk: sokszor, sok formában kiálltunk a közoktatásban dolgozók mellett, vállaltunk velük szolidaritást és támogattuk sztrájkalapjukat. Most saját, méltatlan és hosszú évek óta rendezetlen béreinkért emelünk szót

– írják.

Megjegyzik: ma egy záróvizsga bizottság docens elnökének kevesebb a bére (bruttó 504 480 forint), mint a sikeres záróvizsgájának másnapján pedagógusgyakornokként elhelyezkedő pályakezdőnek (bruttó 528 ezer forint).

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

#Belföld#elte#béremelés#dolgozók#Eötvös Loránd Tudományegyetem#fizetésemelés

Címlapról ajánljuk