Tudomány-Tech

„Rejtély, hogyan került oda” – legyet találtak egy férfi vastagbelében

rtl.hurtl.hu

2023. november 23. 9:24

Rákszűrésre ment egy amerikai férfi, de a béltükrözés alatt valami egészen megdöbbentőt találtak. 

Nagy meglepetés ért egy 63 éves amerikai férfit, és az őt vizsgáló orvosokat, amikor béltükrözést hajtottak végre rajta. A rákszűrésen részt vevő férfi vastagbelében ugyanis egy legyet találtak, ami annyira sértetlen volt, hogy az orvosoknak meg kellett piszkálniuk, hogy biztosak legyenek benne, hogy nem él.

Az eset, amiről az American Journal of Gastroenterology című amerikai orvosi szaklapban számoltak be, teljesen meglepte a Missouri államban élő beteget, aki az orvosoknak elmondta, hogy fogalma sincs arról, a légy hogyan kerülhetett a vastagbelébe. 

De nem csak ő döbbent meg. Az orvosok sem értik.

Az esetleírás szerint a beteg a vizsgálatot megelőző nap – az előírásoknak megfelelően – csak tiszta folyadékot fogyasztott. Két nappal korábban pizzát és salátát evett vacsorára, de nem emlékezett arra, hogy lett volna légy az ételen. Emellett semmilyen arra utaló tünete sem volt, hogy legyet evett volna.

A vizsgálatot végző Missouri Egyetem orvosai „ritka vastagbéltükrözési felfedezésként” jellemezték az esetet, közölve, hogy „rejtély, hogyan került a teljesen egyben lévő légy a haránt vastagbélbe”. Az egyetem gasztroenterológiai tanszékének vezetője, Matthew Bechtold a The Independent című brit lapnak nyilatkozva elmondta, a légy olyan jó állapotban volt, hogy kollégáival megbökdösték, hogy lássák, életben van-e.

Bechtold elmondta, értetlenkedve állnak az eset előtt, és nem igazán tudják, hogyan kerülhetett oda. A The Independentnek nyilatkozva két lehetőséget említett. 

  • A légy vagy a szájon át jutott be a férfi szervezetébe, de ez „nem túl valószínű”, mert az emésztőrendszer enzimjei és a gyomorsav szétmarta volna. 
  • A másik lehetőség, hogy alulról került be, de ehhez az kellett, hogy „elég hosszú ideig legyen egy nyílás ahhoz, hogy a légy feltűnés nélkül berepülhessen a vastagbélbe”, és utána „valahogy eljusson a vastagbél közepébe, fény nélkül egy nagyon kanyargós vastagbélben”. Az orvos hozzátette: „ez is valószínűtlennek tűnik”.

Nyitókép (illusztráció): Unsplash

#Tudomány-Tech#vastagbél#légy#béltükrözés#vastagbéltükrözés#egyesült államok

Címlapról ajánljuk