Külföld

Magyar vizslákat mentettek egy tornádó sújtotta ház romjai közül Iowában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 30. 15:03

Egy iowai vizslatenyésztő házán is végigsöpört a múlt heti tornádó, és romba döntötte a kutyák kenneljeit. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, múlt hét pénteken csaknem 60 helyen alakult ki forgószél az Egyesült Államok középső részén. A legsúlyosabb pusztítást Nebraska és Iowa államokban okozták a tornádók, lakóépületek tucatjat döntve romba.

Iowa államban legalább húsz helyen alakultak ki nagyon erős, 200-260 km/órás sebességű forgószelek. Az állam kormányzója szombaton katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az érintett megyéket.

Az egyik tornádó az iowai Defiance városán söpört végig, ahol a Schaben család is él. Schabenék a környék legismertebb kutyatenyésztői, magyar vizslákat, drótszőrű német vizslákat tenyésztenek évtizedek óta.

Miután előmerészkedtek fedezékükből, látták, hogy mekkora károkat okozott a vihar: a forgószél letépte házuk tetejét, a felhőszakadás eláztatott mindent, két raktárépület és a kutyák kenneljei romba dőltek.


A KCCI tudósítása szerint amikor számba vették a kutyákat, két magyar vizslát nem találtak. Csak a legrosszabbra tudtak gondolni, hogy a romok alatt lelték halálukat. Az épületek darabjainak bontásakor jött a csoda: először az egyik kutyát, Junie-t, majd társát, Bobby-t is élve találták meg.

„Valósággal a földhöz szegezte őket a rájuk szakadt fal” – mondta a tulaj, akinek felesége azt is elmondta, hogy rettentően megijedt, hogy mi lesz a kutyákkal:

Halálra rémültem. Annyira sokat jelentenek nekünk ezek a fickók.

A helybéliek összefogtak a csapdába esett vizslák kiszabadítása érdekében. A fajtatiszta kutyákat fűrészek és emelők segítségével tudták csak kiszabadítani a ház és kenneljük roncsai alól, de végül sikerrel jártak, és kiderült az is, hogy a kutyák csupán kisebb sérüléseket szenvedtek.


A kutyák sebeit összevarrták és bekötözték, és azóta már vígan szaladgálnak ismét Schabenék birtokán.

Nyitókép: Schaben Vizslas / Facebook

#Külföld#egyesült államok#iowa#tornádó#kutyamentés#magyar vizsla#kutyatenyésztők

Címlapról ajánljuk