Külföld

Videón a pusztítás, amit az Egyesült Államokban tomboló tornádók okoztak

rtl.hurtl.hu

2024. április 27. 20:38

A viharnak még nincs vége, szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára, mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést.

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban – derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

Pénteken csaknem 60 helyen alakult ki forgószél, a legsúlyosabbak a Nebraska állambeli Omaha közelében, és az iowai Minden városában. Az amerikai meteorológiai szolgálat előzetesen mintegy 100 tornádóriasztást adott ki, ez volt idén a legviharosabb nap.

Omaha közelében egy tornádó részben összedöntött egy üzemépületet, amelyben 70 dolgozó rekedt. A mentőegységek mindenkit kimentettek, és a jelentések szerint néhány embert kellett ellátni kisebb sérülésekkel. A térségben összességében mintegy 12 ember kellett kórházban ellátni a viharok miatt szerzett sérülésekkel – számoltak be a hatóságok.

Nebraska állam kormányzója szombaton a katasztrófa sújtotta területre utazik.


A szomszédos Iowa államban Minden kisvárosban okozta a legsúlyosabb károkat a tornádó, ahol a helyi hatóságok szerint 30-40 lakóház teljesen megsemmisült. Iowa állam kormányzója szombaton a 15 településből álló megyét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, ami forrásokat tesz elérhetővé a károk felszámolására és újjáépítésre.

Szombatra az Egyesült Államok teljes középső sávjára, mintegy 55 millió ember lakóhelyére adtak ki figyelmeztetést újabb viharok veszélye miatt Texastól egészen a Nagy-Tavak vidékéig. Újabb tornádók kialakulásának esélye Texas és Oklahoma államokban a legnagyobb.

Nyitókép: Alex Freed/Reuters

#Külföld#tornádó#egyesült államok#nebraska#omaha#pusztítás

Címlapról ajánljuk