Tudomány-Tech

Thomas Piketty a magánrepülők betiltásával harcolna a klímaválság ellen

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 20:11

A híres egyenlőségkutató szerint a jelenlegi klímapolitikák azért nem működnek, mert nem foglalkoznak a gazdag országokban élő szegény emberekkel.

A szegények és gazdagok karbonlábnyoma közti óriási különbségre kell összpontosítani a klímaválság elleni harcban Thomas Piketty szerint. A híres francia közgazdász a Guardiannek adott interjúban azt mondta, be kell tiltani az olyan javakat és szolgáltatásokat, amelyeknek feleslegesen nagy a károsanyag-kibocsátása: ilyenek a magánrepülőgépek, a túlméretezett járművek vagy a rövid távú repülőutak.

A tőke a 21. században című mű szerzője szerint a jelenlegi politikák nem alkalmazkodnak az emberek valódi szükségleteihez.

Az osztálykérdést és a társadalmi osztályok közötti egyenlőtlenségek tanulmányozását kell a környezeti kihívások elemzésének középpontjába állítani. Ha nem ezt tesszük, akkor egyszerűen nem tudunk többséget állítani az erőteljes fellépés mellé, és nem leszünk képesek véghez vinni azt

– mondta. Az egyenlőségkutató arra is felhívta a figyelmet, hogy a környezetvédők előszeretettel állítják szembe a fejlett országok kibocsátását a fejlődő világ nehéz helyzetével, de nem foglalkoznak a gazdag országokban élő szegény emberekkel, az egyes országokon belüli társadalmi egyenlőtlenséggel.

Úgy látja, hogy a rosszul célzott energiapolitikák világszerte a szegény emberekre rónak nagyobb terhet, akiknek a jövedelmük nagyobb része megy el energiára, élelemre, lakhatásra, mint a jómódúaké. Ha a klímapolitikákat igazságtalannak látják az emberek, mert az alacsony jövedelműeket sújtja, míg a luxusban élőket érintetlenül hagyja, tiltakozó mozgalmak fognak kialakulni – véli Piketty.

Már mindenki megérti azt, hogy mindenkinek kell tennie valamennyi erőfeszítést a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, nem csak a gazdagoknak. De ezeket az erőfeszítéseket úgy kell megosztani, hogy elfogadja a népesség. Ha nem törődünk ezzel, akkor mindenhol egy hatalmas sárga mellényes mozgalom fog kialakulni, és egy kicsit már most is ez a helyzet

– mondta az öt évvel ezelőtti franciaországi tiltakozásra utalva.

A közgazdász olyan progresszív adózást javasol, amelyben nem kellene fizetni egy bizonyos mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás után, ami az általános szükségleteket fedezi, de a gyakori repüléseket, nagy házakat vagy nagy járműveket már adó terhelné. Szerinte ez népszerű megközelítés lenne, most ugyanis a kevésbé jómódú emberek azt látják, hogy őket terhelik a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó intézkedések.

Sok ember és társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetű csoport érzi úgy, hogy ez ellenük irányul, és ők fizetnek mindenki helyett

– vélte Piketty, aki szerint mindent meg kell tenni azért, hogy ezek az emberek meggyőződhessenek arról, hogy a csúcson lévők kiveszik a részüket. 

Egyből legfelül kell kezdeni, azokkal az emberekkel, akik magánrepülővel utaznak, mondta. Piketty megállapításai rímelnek arra a jelentésre, amire az Oxfam napokban kiadott jelentése jutott. A szegénység felszámolásáért küzdő nemzetközi segélyszervezet megbízásából készült tanulmány szerint az emberiség leggazdagabb 1 százaléka ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a Föld lakosságának legszegényebb kétharmada, vagyis mintegy ötmilliárd ember.

Piketty szerint a klímaválságot gyakran a fejlett és fejlődő országok, a globális észak és a globális dél közötti ellentétként láttatják, de a gazdag országokban élő szegény embereket is fenyegeti annak veszélye, hogy a klímavédelmi intézkedéseket ellenző nacionalista és populista politikusok bűvkörébe kerülnek. Ezért meg kell nyugtatni őket, hogy az ő érdekeiket is figyelembe veszik, e nélkül klímakatasztrófa fenyeget, mert a jelenlegi politika nem működik – mondta Thomas Piketty.

Nyitókép: A. Perez Meca/Europa Press via Getty Images

#Tudomány-Tech#klímaválság#egyenlőtlenség#Thomas Piketty#magánrepülő

Címlapról ajánljuk