Külföld

Hat év után az USA-ba látogat a kínai elnök

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 7:14

Hszi Csin-ping kínai elnök hat év után először utazott az Egyesült Államokba, hogy találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel. A két ország kapcsolatai megromlottak az utóbbi években, most viszont fontos megállapodás született a klímaválságról.

Hszi Csin-ping kínai elnök hat év után először látogat az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon. Kína és az USA a találkozó előtt néhány órával ígéretet tettek arra, hogy szorosabban együttműködnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben, 

és a klímaválságot „korunk egyik legnagyobb kihívásának” nyilvánították.

A Guardian cikke szerint a két ország kapcsolatai mélypontra zuhantak az elmúlt években, javarészt a kereskedelem, az emberi jogok és Tajvan jövője miatt. A mostani bejelentés viszont reményt ébreszt arra, hogy az országok helyre tudják állítani a kapcsolatokat.

Kína és az USA újból elkötelezte magát a Párizsi Megállapodás azon célkitűzése mellett, hogy a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest jóval 2°C alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az növekedés mindössze másfél fok legyen.

Hszi helyi idő szerint szerda reggel találkozik Bidennel San Franciscóban, majd részt vesz az Ázsiai Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési (Apec) fórum éves csúcstalálkozóján. A találkozón a gazdasági kérdéseknek is kiemelt szerep jut majd: Biden azt mondta, hogy

az Egyesült Államok nem akar elszakadni Kínától, hanem a gazdasági kapcsolatokat akarja jobbá tenni.

A brit lap szerint Hszi megérkezése előtt több száz, többségében Kína-barát demonstráló gyűlt össze a delegáció szállodája előtt, ahol kínai zászlókat lobogtattak. A csúcstalálkozó helyszíne közelében szerdán várhatóan nagyobb tiltakozások lesznek, amelyeket a kínai elnök tibeti, hongkongi és a muszlim ujgurok politikáját bíráló jogvédő csoportok szerveznek. Bident is fogadták tüntetők San Franciscóban, egyesek a Kínai Kommunista Pártot elítélő transzparenseket tartottak.

Nyitókép: Brittany Hosea-Small / Reuters

#Külföld#Hszi Csin-ping#joe biden#találkozó#egyesült államok#kína#klímaválság#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk