Tudomány-Tech

Eljutott az űrbe a SpaceX Csillaghajója, de ez csak félsiker

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 18. 13:36

Második tesztrepülésén a tervek szerint eljutott az űrbe a Starship, a fellövés során azonban az első fokozat, aminek vissza kellett volna térnie a Földre, felrobbant és később a Starship is odaveszett.

Szombaton, magyar idő szerint pár perccel 14 óra után sor került a SpaceX Starship űrhajójának második tesztjére.

Az első teszt 2023. április 20-án zajlott és nem ment valami jól: minden idők legnagyobb űrrakétája akkor nem tudott leválni a fő fokozatról, pörögni kezdett, majd 29 kilométeres magasságban megsemmisült.

Ezúttal sokkal jobban alakultak a dolgok: a fellövés simán ment, a Starship űrhajó is gond nélkül levált a fő fokozatról, a 71 méter hosszú, 33 Raptor hajtóművel felszerelt Super Heavy Boosterről (SHB).


A második tesztrepülés ezután két szakaszra bomlott: az SHB elkezdett visszazuhanni a Föld felé, hogy a tervek szerint landoljon a SpaceX texasi űrkikötőjében. A Starship űrhajó pedig a leváláskor beiindította hajtóműveit és folytatta útját a kijelölt pályán.

A teszt egyik része ekkor kudarcot vallott: az SHB nem sokkal a szétválás után egyelőre ismeretlen okból felrobbant.

A Starship ettől függetlenül a tervezettek szerint emelkedett tovább, és a fő hajtóművei is a megadottak szerint üzemeltek a pálya megfelelő pontjáig.

Az élő közvetítésben ekkor szünet következett, és végül a SpaceX nem indította újra az adást. 

A Starship a második teszt során úgynevezett űrugrást hajtott volna végre, azaz nem állt Föld körüli pályára, csupán szuborbitális pályán haladt volna. A SpaceX tájélkoztatása szerint a teszt során elegendő energiája lett volna a Starshipnek ahhoz, hogy megkerülje a Földet, de a teszt fő célja most az űr elérése volt.

A nagyjából másfél órásra tervezett űrrepülés végén azonban a Starship nem tért vissza. A SpaceX hivatalosan nem közölt egyelőre semmit, hogy mi lett az űrhajó sorsa. Az NBC news azt írja, hogy a SpaceX irányítóközpontja elvesztette a kapcsolatot az űrhajóval és az feltehetően megsemmisült.

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#űrhajózás#Starship#spacex

Címlapról ajánljuk