Tudomány-Tech

Meghalt a tudós, aki leklónozta Dolly bárányt

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 16:48

Ian Wilmut, a korszakalkotó kutatás vezetője 79 éves volt.

79 éves korában meghalt Ian Wilmut brit tudós, aki azt a kutatócsoportot vezette, amely 1996-ban sikeresen leklónozta Dolly-t, a bárányt. Az úttörő tudós Skóciában vesztette életét. Kutatásai nyomán óriási viták alakultak ki világszerte a klónozás etikai oldaláról.

Dolly klónozása az első alkalom volt a történelemben, hogy egy emlősnek elkészítették a genetikailag azonos mását. Egy felnőtt bárány sejtjeit használva hoztak létre egy klónt, amely mindenben megegyezett az eredetivel.

Bruce Whitelaw, a kutatást végző Roslin Intézet vezetője most azt mondta: Wilmut halálával „a tudomány elvesztett egy mindenki számára ismert nevet”, írja az ABC.

Korábban a világhírű birka halálának huszadik évfordulóján azt írtuk: Dollyt, a bárányt emlőmirigyből származó sejt örökítőanyagával hozták létre. Nevét Dolly Partonról kapta, az énekesnő pedig hangja és dalai mellett mellméretéről is ismert volt.

„Nem akartunk tiszteletlenek lenni a szóban forgó hölggyel vagy a nőkkel általában” – idézte Dolly születésének huszadik évfordulóján a Scientific American Wilmutot, aki azzal mentegetőzött, hogy egy állattartó javasolta a nevet, és ez is segített közelebb vinni az emberekhez a kutatási projektet.

Nyitókép: Jeff J Mitchell / Reuters

#Tudomány-Tech#dolly#bárány#klónozás#kutató#gyász

Címlapról ajánljuk