Tudomány-Tech

10 ezer pingvinfióka pusztult el a klímaváltozás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 20:18

Az antarktiszi jég még azelőtt megolvadt, hogy a fiatal császárpingvinek felcseperedtek volna, mintegy 10 ezer fióka megfulladt vagy halálra fagyott a jeges vízben. 

Tömegesen pusztulnak a császárpingvinek az Antarktiszon, miután a globális felmelegedés miatt kritikus szintre csökkent a sarkvidéki jég kiterjedése: becslések szerint mintegy 10 ezer fióka megfulladt vagy halálra fagyott tavaly – írja a BBC.

A pingvinek március körül térnek vissza a szárazföldre a tengerről, majd a következő hónapokban rakják és költik ki tojásaikat. A fiókákat addig nevelgetik, amíg el nem érik a felnőttkort, ami jellemzően december-januárig megtörténik, ezután a pingvinek visszamerészkednek az óceánba.

2022-ben azonban felborult minden, ugyanis műholdas felvételek alapján már az év végére eltűnt a pingvinfiókák alól a jég az Antarktisz nyugati részén. A tudósok szerint még azelőtt megolvadt és széttöredezett a jég, hogy a fiókák tollazata hozzászokott volna az úszáshoz, így mintegy 10 ezer fióka veszhetett oda.

Az előrejelzések szerint a császárpingvin-kolóniák több mint 90 százaléka az évszázad végére teljesen kipusztul, mert az olvadás következtében veszélybe kerül az élőhelyük. A tudósok szerint az egyetlen remény, ha csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

Nyitókép: Unsplash

 

#Tudomány-Tech#császárpingvin#elpusztultak#veszélyeztetett faj#klímaváltozás#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk