Tudomány-Tech

Rémisztő: a gépelés hangjából kitalálható a jelszó, csak egy telefon kell hozzá

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 11:32

Szép új világ.

A mély tanulás vagy gépi tanulás segítségével 95 százalékos pontossággal képesek lehetnek megmondani, hogy mit írnak a felhasználók a klaviatúrán – írja a Hacker News. A szakportál szerint akadémikusok egy csoportja kidolgozott egy „mélytanuláson alapuló akusztikus hatásokat elemző módszert”, amely csak abból képes szinte tökéletesen kitalálni, hogy mit írunk, hogy hallja, ahogy gépelünk.

A mély tanulás olyan gépi tanulás, amely mesterséges neurális hálózatokkal teszi lehetővé, hogy a digitális rendszerek tanuljanak és döntéseket hozzanak strukturálatlan, címkézetlen adatok alapján. A Zoom videokonferencia-szoftverrel rögzített billentyűleütéseket a módszerrel 93 százalékos pontosságot értek el, közölte a kutatócsoport, amelynek tagjai a témában publikáltak tanulmányt.

Joshua Harrison, Ehsan Toreini és Maryam Mehrnezhad kutatók a múlt héten közzétett új tanulmányukban azt írják, hogy a billentyűzet hangja könnyen meghatározóvá válhat, tekintve, hogy amikor valaki beírja a jelszavát, akkor rendszerint eltakarja a képernyőjét, de azért már kevesen tesznek, hogy ne is lehessen hallani, hogy mit írnak.

A támadás leküzdésére a kutatók először olyan kísérleteket végeztek, amelyekben az Apple MacBook Pro 36 billentyűjét használták (0-9, a-z), és mindegyik billentyűt egymás után 25-ször nyomták meg, változó nyomással és ujjal. Ezt az információt a laptop közvetlen közelében lévő telefonon és a Zoom segítségével rögzítették.

Ellenintézkedésként a kutatók azt javasolják, hogy változtassák meg az emberek a gépelési stílusukat vagy olyan jelszót válasszanak, amely nem egész, könnyen kikövetkeztethető szavakból áll, hanem mondjuk félszavak összevonásából.

Nyitókép: illusztráció / Pexels

#Tudomány-Tech#gépelés#gépi tanulás#billentyűzet#hang#hacker

Címlapról ajánljuk