Tudomány-Tech

Hackertámadás érte a Foxpostot: ügyfelek adatai kerültek veszélybe, 25 millió forinttal zsarolták a céget

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 14:08

Ügyféladatokat lopott egy hacker a Foxpost csomagküldő szolgálat hálózatából, majd 25 millió forintnyi kriptopénzt követelt a cégtől.

Ügyfelek adatait szerzett meg a Foxpost csomagküldő szolgálat hálózatából egy hacker, majd a cégtől 25 millió forint értékű kriptovalutát követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra az adatszivárgást – közölte a BRFK a police.hu oldalon.

A Foxpost tavaly októberben kapott egy zsaroló emailt, amelyben a levélíró azt állította, hogy egy négyfős hackercsoport behatolt a cég hálózatába, és onnan közel egymillió ügyfél adatait szerezték meg. A zsaroló azért követelt kriptovalutát a cégtől, hogy az adatokat ne adja el harmadik félnek. A támadó bizonyítani is tudta állításait, a levélhez csatolmányban elküldte több tucat ügyfél adatainak másolatát. A levelezésekről videót is közzétett a rendőrség:

 

A Foxpost a követelt összeg töredékét, összesen 837 ezer forintot próbautalásként elküldött az elkövető által megadott kriptotárcára, és értesítette a rendőrséget. Ezt követően a cég megegyezett a zsarolóval további 4,2 millió forint átadásáról. Az egyeztetéseket követően az elkövető és társa idén február 15-én hajnalban megjelentek annál az orosházi automatánál, amelybe a pénzt kérték, majd a tárolóból felvették a számukra elhelyezett csomagot.  

A BRFK nyomozói az információk birtokában február 15-én Gádoroson rajtaütöttek feltételezett elkövetőn, a 26 éves C. Dávidon, továbbá elfogták azt a férfit is, aki a csomagautomatához fuvarozta a férfit. A nyomozók mindkettőjük lakását átkutatták, és mobiltelefonokat, laptopot, valamint adathordozókat foglaltak le.  

A férfit információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanújával hallgatták ki és őrizetbe vétele mellett kezdeményezeték letartóztatását. A férfi társát, L. Dávid Zoltánt ugyanezen cselekmények miatt bűnsegédi magatartással gyanúsítják, ő szabadlábon védekezhet.  

Nyitókép: YouTube / PoliceHungary

 

#Tudomány-Tech#Foxpost#hackertámadás#hacker#adathalászat#zsarolás#kriptovaluta

Címlapról ajánljuk