Tudomány-Tech

Mága Zoltán visszaszerezte egymillió követőjét, legyőzte a húsüzemes spambotokat

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 14:49

Mága Zoltán hegedűművész már jó ideje küzdött azért, hogy visszaszerezze eltulajdonított Facebook-oldalát.

Visszaszerezte Mága Zoltán Facebook-oldalát, amelyet – mint arról az rtl.hu elsőként beszámolt – hosszú ideje bizarr, gyakran ijesztő tartalmakat posztoló hackerek üzemeltettek. A hegedűművész Facebook-oldalát az egymilliós követőtáborral együtt tavaly júniusban lopták el.

Az oldal tegnapi posztjában viszont már maga Mága üzent: „Hosszú hónapok nehéz küzdelmei, számos jogi eljárás, megszámlálhatatlan levelezés, kétségbeesett próbálkozások után végre sikerült visszaszereznem az ellopott közösségi oldalamat, ahol a követőim figyelemmel kísérhették a művészi és karitatív tevékenységeimet.”

Felidézte: „Több mint 8 hónap telt el azóta, hogy egyik pillanatról a másikra mindenki megdöbbenésére furcsa és kéretlen videók lepték el a közösségi oldalamat. A személyes fiókomat nem tudtam elérni, mert internetes csalók megszerezték az adataimat, és visszaéltek azzal. A fiókhoz rendelt céges számlaszámról az összes pénzt leemelték, továbbá a követőim ezreitől próbáltak pénzt kicsalni a nevemben”.

A hegedűművész többször is jelezte a Facebooknál, hogy ilyen bűncselekmény áldozata lett, de eddig nem lépett a közösségi oldal. „Közel háromnegyed év kellett, de most, húsvét hetében a Facebookos közösségi oldalamat is visszakaphattam. Egyik pillanatról a másikra úgy, ahogyan eltulajdonították. Az amerikai üzemeltetőknek végre sikerült kizárni a bitorlókat és minden Trash-videót, kéretlen bejegyzést eltávolítva visszakaphattam felületemet” – írta. Megköszönte a Nemzeti Nyomozó Iroda munkáját, valamint követőinek azt, hogy kitartottak mellette.

A Mága esetét feldolgozó korábbi cikkünkben azt is megírtuk, hogy a zenészek, a politikusok és az influenszerek számára is óriási érték a közösségi oldal: gyakorlatilag mindenki számára munkaeszköznek számít a hivatalos profil, aki valamilyen formában közönség előtt végzi munkáját: előad, zenél, ír vagy kampányol. A Mága Zoltánéhoz hasonló, milliós követőbázis kiépítése időbe és munkába telik, így az ilyen oldalakhoz jelentős pénzbéli értéket is lehet társítani.

Éppen ezért egy Facebook-oldal meghekkelése több egyszerű csínytevésnél: óriási, milliós értékű lopásnak is megfelelhet.


Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Tudomány-Tech#mága zoltán#facebook#oldal#nyomozás#győzelem#spam#bot#hacker#lopás

Címlapról ajánljuk