Tudomány-Tech

Itt az új átverés: szeretteink hangjával csap be a mesterséges intelligencia

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. április 23. 15:54

Az interneten egyre több átverés terjed, a mesterséges intelligencia fejlődésével pedig újabb frontot nyitottak a kiberbűnözők: szeretteink hangját használva vernek át és húznak le rengeteg pénzzel.

Azt hihetnénk, hogy ilyesmi csak a filmekben létezik, de egy koreai család nyaralása hamar rémálomba fordult, amikor lányuk kétségbeesett hangját hallották a telefonban. A szülők Dél-Korea üdülőszigetére, Csedzsu-szigetre utaztak nyaralni, amikor egyik este szokatlan telefonhívást kaptak. Amerikában tanuló lányuk hívta őket, de családi beszélgetés helyett minden szülő legrosszabb rémálma vált valóra, írta meg a KBS News.

Anya… ott vagy? Segítsetek, elraboltak.

A szülők egyből hívták a rendőrséget, akik kiderítették, hogy mesterséges intelligenciával másolták le a lány hangját, és így próbáltak pénzt kicsalni a szülőkből, de ez szerencsére nem sikerült. A szakértők szerint elég egy rövid hangfelvétel, aminek alapján a mesterséges intelligencia képes bármilyen szöveget alkotni, ami teljesen megegyezik az illető eredeti kiejtésével, hanglejtésével.

Az elmúlt években elterjedtek az úgynevezett deep fake videók is, amik mesterséges intelligencia segítségével másolják fel szinte hibátlanul az emberek arcát más videók szereplőire. Fotókat is kreálnak így, tavaly például óriási botrányt kavartak azok a képek Amerikában, ahogy Trumpot rendőrök teperték le és bilincselték meg. Az eset persze nem történt meg, mesterséges intelligencia segítségével kreált fényképek voltak ezek is. A hangmásolás az ilyen deep fake átverések következő lépcsőfoka, és egy közösségi médiára feltöltött videóban hallható hangminta is elég arra, hogy az áldozatok hangját leutánozzák csalás céljából.

Szeretteink hangjával ver át a mesterséges intelligencia, itt az új átverés
Donald Trump letartóztatásáról készült deep fake fotók bejárták az internetet. Forrás: Eliot Higgins, X (korábban Twitter)

Nyitókép: Pexels

#Tudomány-Tech#átverés#mesterséges intelligencia#deep fake#fotó#Videó#hang#telefonhívás#dél-korea#egyesült államok#donald trump

Címlapról ajánljuk