Tudomány-Tech

Az ENSZ szerint 2030-ra végleg eltűnhet az AIDS

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 21:23

Az ENSZ szerint a betegségnek a politikai és a pénzügyi akarat vethet véget.

Nyitva az út azelőtt, hogy véget vessünk az AIDS-nek, írja az ENSZ legfrissebb jelentésében, amelyben a világszervezet azt állítja, hogy a betegség 2030-ra teljesen eltűnhet a Föld színéről, ha megvan hozzá az elegendő politikai és pénzügyi akarat.

A szervezet szerint azok az országok, ahol megvan az akarat, „fantasztikus” eredményeket érnek el a betegség ellen. Azt írják: számos, különösen veszélyeztetett afrikai ország már elérte az úgynevezett 95-95-95-ös célt, amely azt jelenti, hogy a HIV-fertőzöttek 95 százaléka tisztában van betegségével, az ő 95 százalékuk megkapja az életmentő kezelést, és a kezelést kapók 95 százalékánál már kordában tartják a fertőzést.

Winnie Byanyima, az ENSZ AIDS-szel foglalkozó szervezetének vezetője szerint különlegesen erőteljes lehet a jelenlegi generáció és a mostani vezetők hatása az AIDS elleni küzdelemre, mivel ők lehetnek azok, akik végleg leszámolnak a betegséggel, ezáltal milliók életét megmentve.

Tavaly már a nyolcvanas évek óta a legalacsonyabb volt a HIV-vel élő gyerekek aránya: csak az elmúlt tíz évben 58 százalékkal csökkent a számuk. A szervezt hangsúlyozza, hogy az erős politikai vezetés, és az AIDS elleni küzdelembe való befektetések kulcsfontosságúak a vírus elleni győzelemben.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#ensz#aids#vírus#járvány#politika#befektetés#kezelés

Címlapról ajánljuk