Tudomány-Tech

Ezért ájulnak el a gyerekek az iskolai évzárón

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 16. 12:06

Legtöbbször nem magas vérnyomás vagy szervi baj áll az iskolai ünnepségeken, évnyitókon, évzárókon gyakori ájulások hátterében.

Gyakori serdülőkori panasz a szédülés, ájulás, amikor a tinédzserek különösen hirtelen testhelyzet-változtatást követően, vagy egy iskolai évzárón több órás állás közben, a nyári melegben ájulásközeli állapotba kerülnek, vagy éppen el is vesztik átmenetileg az eszméletüket.

A Semmelweis Egyetem aktuális cikke szerint ebben az életkorban általában nem magas vérnyomás vagy más komolyabb szervi eltérés áll a tünetek hátterében. Dr. Szabó Attila gyermekszógyász hipertónológus szerint a szív- és érrendszer adaptációs zavara okozza az ájulásokat:

a vérnyomás szabályozása nem alkalmazkodik megfelelően a fiatalok hirtelen testmagasság növekedéséhez.

„Az életünkben két olyan periódus van, amikor nagyon gyors a növekedés üteme: az újszülöttkor utáni néhány évben, illetve serdülőkorban, amikor a kamaszok egyetlen nyár alatt több centimétert nőnek” – fogalmazott a gyermekszógyász szakember, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Előfordul egyes kamaszoknál, hogy a gyors növekedési ütemet a keringési rendszer nem tudja lekövetni. Ez pedig akkor vezethet ájuláshoz, amikor a vérnyomásnak nagyon gyorsan kell adaptálódnia bizonyos helyzetekhez, például, amikor fekvő helyzetből hirtelen feláll a gyerek.

Ilyenkor nem jut megfelelő nyomással elegendő vér a központi idegrendszerbe, és bekövetkezhet egy ájulásközeli állapot. Ezért gyakoriak a hirtelen megnövő serdülőknél a szédüléses panaszok (különösen a vékonyabb testalkatú gyerekeknél mérnek ilyenkor gyakran alacsony vérnyomást).

Másik tipikus példája a vegetatív idegrendszer adaptációs zavarának, amikor a tinédzserek hosszú órákon keresztül állnak egy tanévnyitó- vagy -záró ünnepségen. Ilyenkor a meleg miatt a perifériás részen az erek kitágulnak, vagyis nem a központ felé áramlik a vér, a szervezet a keringést nem tudja megfelelően szabályozni. Tehát ez nem a klasszikus magas vérnyomás, hanem az alkalmazkodási zavar, vagyis ez önmagában nem betegség

– mondta az egyetemi tanár.

A professzor arra azért felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha gyakori és nem szűnik az ájulás: előfordulhat, hogy nem adaptációs zavar, hanem egyéb probléma, például szívritmuszavar áll a háttérben.

Nyitókép: Mark F. Sypher/Roll Call/Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#orvostudomány#gyermekgyógyász#semmelweis egyetem#ájulás#iskolás#tinédzser#évnyitó#évzáró#kamaszkor

Címlapról ajánljuk