Tudomány-Tech

Lehajolt egy golflabdáért, a bal heréje bánta a meggondolatlan mozdulatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 26. 16:14

A 16 éves amerikai fiú esetéből orvosi tanulmány is született.

Bizarr orvosi incidens kerekedett egy 16 éves Utah állambéli fiú rossz mozdulatából, írja a Daily Mail az Urology Case Reports című urológiai szaklapban májusi számában megjelent esettanulmány alapján.

A tinédzser lehajolt, hogy felvegyen egy golflabdát a fűből, amikor éles fájdalom nyilallt ágyékába. Megtapogatta magát, és legnagyobb rémületére azt érezte, hogy a bal heréje eltűnt.

A fiú orvoshoz fordult, a szakszerű vizsgálat során kiderült, hogy a bal heréje visszahúzódott a hasába és ott megrekedt.

Az esetről beszámoló Salt Lake City-i sebészek fájdalomcsillapítót adtak neki, majd felderítették, hogy pontosan hol van a heréje.

A CT-vizsgálat során meg is került az alhasába felszállt szerv, a herezacskóból kifutó csatornába szorulva, de szerencsére sértetlenül.

A tinédzser kórelőzménye segített megállapítani azt is, hogy mi történhetett. Születése után egyfajta rejtettheréjűségben szenvedett, azaz nem szállt le mindkét heréje a hasüregből időben. Ez 11 éves korában derült ki, akkor diagnosztizálták visszahúzódó bal herével.

Ezt a rendellenességet az okozta, hogy születése után nem zárult be hasüregében az a terület, ahol az anyaméhben a herék kifejlődtek. A hasüreg és a herezacskó közötti kapcsolat (patent processus vaginalis), volt a felelős a bal here hirtelen elmozdulásának. A fiú jobb heréjénél egyébként nem tártak fel ilyen rendellenességet.

A sebészek végül műtéti úton visszaterelték a bal heregolyót a helyére és sebészeti úton rögzítették (azaz odavarrták) azt a herezacskóhoz.

Hét hónappal a műtét után a fiú arról számolt be, hogy mindkét heréje a herezacskójában maradt, és nem szenvedett szövődményeket a műtét miatt. 

Nyitókép: "Three golf balls and a golf club" by wuestenigel is licensed under CC BY 2.0 .

#Tudomány-Tech#tudomány#orvostudomány#heregolyó#golflabda#here#egysült államok#utah

Címlapról ajánljuk