Tudomány-Tech

Videó: látványos lávalövelléssel kitört az éjjel a Popocatépetl

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 20. 15:01

Mexikó 1994 óta aktív vulkánjának közelében 25 millióan élnek, a hatóságok folyamatosan monitorozzák a Popocatépetl állapotát.

Egyre intenzívebb aktivitást mutat Mexikó hatalmas vulkánja, a fővárostól csupán 72 kilométerre magasodó Popocatépetl. A Proceso mexikói lap friss jelentése szerint péntekről szombatra virradó éjjel az 5426 méter magas vulkán látványos kitörést produkált: hatalmas gőzfelhőt, hamut lövellt a magasba, majd lávát fröcskölt az égbe, és olvadt kőzettel, lávabombákkal szórta meg a hegyoldalt.


A mexikói hatóságok fenntartották a sárga riasztási fokozatot, és készenlétben állnak a vulkán közelében élő lakosság kitelepítésére. Az illetékesek azt tanácsolják, hogy senki ne menjen most 12 kilométeres sugarú körben a kráter közelébe, mert életveszélyes lehet, ha ismét olvadt anyagot kezd lövellni.


Az Associated Press jelentése szerint a héten 11 településen függesztették fel az iskolákban a tanítást, mert a vulkán hatalmas hamufelhőt lövellt ki.


A Popocatépetl, vagy ahogy a helybéliek emlegetik, El Popo 1994 óta folyamatosan aktív, hol csökkenő, hol növekvő intenzitással. A jelek szerint most éppen egyre gyakoribbak a vulkáni tevékenységek a Föld egyik legmagasabb sztratovulkánján, éppen ezért a mexikói geológusok, vulkanológusok szorosan figyelemmel követik a kamerákkal, szenzorokkal körbetelepített tűzhányó működését.

A Popocatépetl Mexikóvároshoz nagyon közel van, így 22 millió ember életére lehet valamilyen hatással egy nagy kitörés. Egy esetleges katasztrofális, nagy robbanással járó kitörés irtózatos mennyiségű port és hamut juttathat a levegőbe, ami megbéníthatja a térség légik özlekedését, és vastagon beteríthet mindent a vulkán körül.

 

#Tudomány-Tech#tudomány#vulkán#tűzhányó#mexikó#popocatépetl#Videó

Címlapról ajánljuk