20 milliárd kilométerről piszkálták meg a NASA mérnökei a Voyager–2 űrszondátA naprendszer szélén járó űrszondának sikerült megnövelni az élettartalmát.
Tudomány-Tech

20 milliárd kilométerről piszkálták meg a NASA mérnökei a Voyager–2 űrszondát

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 16:08

A naprendszer szélén járó űrszondának sikerült megnövelni az élettartalmát.

A Voyager–2 a Naprendszer szélén, a helioszféránál jár, azt vizsgálja, hogy az a „régió”, hogyan védi meg a Naprendszert a világűrből érkező káros sugárzástól. Azonban felmerült egy komoly probléma a 45 éve útnak indított eszközzel: egyre kevesebb energiája van a működéshez.

A NASA mérnökei azonban meghackelték a rendszert – írja a hvg.hu. Egészen konkrétan, a fedélzet biztonsági rendszerétől elvontak energiát és azt a műszerek felé átirányították. Mindez azt jelenti, hogy az eszköz összes tudományos berendezése üzemelhet 2026-ig. A szakemberek munkája egészen rendkívüli a nagy távolság miatt, több mint 22 órába telik, mire a NASA által leadott jel eléri a szerkezetet.


Linda Spilker, a NASA egyik tudósa szerint a Voyager-2 által küldött adatok annál érdekesebbek lesznek, minél távolabb kerül a Naptól a szerkezet, így nagy szerencse, hogy még három évig üzemelhet.

Nyitókép: Jet Propulsion Lab/AP.

#Tudomány-Tech#nasa#naprendszer#voyager-2#műhold#hack

Címlapról ajánljuk