Tudomány-Tech

Twitter-tisztogatás: Beyoncé, Ronaldo és a pápa is elvesztette a hitelesítő kék pipát

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 15:05

84 dollárért kaphatják vissza.

Beyoncétől, Ronaldótól, sőt még Ferenc Pápától is elvette a Twitter a hitelességet jelző kis kék pipát – írja a BBC.

A cég nemrégiben közölte, hogy olyan fiókok előfizetését fogja megszüntetni, amelyek még Musk uralma előtt kapták meg az ellenőrzött státuszt. A régi felhasználóknak ráadásul fizetniük kell azért, hogy megtarthassák a kék pipát, amely mostanáig hírességek, politikusok és cégek profilján jelezte, hogy igazolt fiókról van szó. Elon Musk, a közösségi oldal vezére korábban azt mondta, hogy mindez még áprilisban teljesülni fog, hát így is lett.

A Twitter csütörtökön több ezer fióktól kezdte elvenni a kék pipát. Akik meg akarják tartani, évi 84 dollárt, átszámolva mintegy 28 ezer forintot kell fizetniük.  

A milliárdos azért kényszeríti most fizetésre a felhasználókat, mert a Twitter-biznisz a vártnál rosszabbul pörög. Musk tavaly októberben összesen 44 milliárd dollárért – akkori árfolyamon körülbelül 18 ezer milliárd forintért – vásárolta meg a Twittert, ami mostanra alig 20 milliárd dollárt érhet egy kiszivárogtatott dokumentum alapján.

Ugyanakkor nem mindenkinek kell perkálnia. Musk több hírességnek, között LeBron Jamesnek, Stephen Kingnek és William Shatnernek is ajándékba adta a kék pipát.

A kaotikus új rendszerben más furcsaságok is történtek, például Kanye West, Shaq és Ewan McGregor is azt mondta, hogy kamuprofilokat hoztak létre a nevükben. De mindössze pár órával a pipák eltűnése után egy Hillary Clinton nevű fiók állította azt, hogy indul a amerikai választásokon. 

Április elején már arról beszélt, hogy el is adná a Twittert, ha megfelelő ember jelentkezne be érte. A megosztó milliárdos emellett „fájdalmasnak” és „hullámvasútnak” nevezte a vállalat vezetését, de nem bánta meg, hogy megvette a közösségi oldalt.

Nyitókép: George Nikitin / MTI / EPA

#Tudomány-Tech#twitter#elon musk#kék pipa#beyoncé#ronaldo#ferenc pápa

Címlapról ajánljuk