Tudomány-Tech

Egyelőre nem találtak veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 30. 12:55

A kutatók a Magyarországon megjelent ázsiai tigrisszúnyog, japán bozótszúnyog és koreai szúnyog több ezer befogott egyedét vizsgálták meg genetikai módszerekkel.

A kutatók eddig nem találtak emberre vagy háziállatokra veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban, közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) csütörtökön. A kutatók eddig több ezer befogott egyedet vizsgáltak meg genetikai módszerekkel, komoly járványügyi fenyegetettségre utaló jeleket azonban nem találtak.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és a Pécsi Tudományegyetem 2019-ben indította el a Szúnyogmonitor projektjét. A Szúnyogmonitor közösségi tudomány (citizen science) projekt, amely keretében a kutatók e fajok hazai elterjedését mérik fel az ország számos pontjáról beküldött lakossági megfigyelések alapján.

Az elmúlt 10-15 évben Magyarországon három idegenhonos csípőszúnyogfaj jelent meg és terjedt el:

  • az ázsiai tigrisszúnyog,
  • a japán bozótszúnyog,
  • és a koreai szúnyog.

Az e-mailen és mobiltelefonos applikáción keresztül beküldött fényképes észleléseket, vagy a postán feladott preparátumokat a szakemberek értékelik, és a rendszerezett észlelésekből folyamatosan megújuló elterjedési térképeket készítenek.

Az inváziós szúnyogok számos betegség kórokozóját hordozhatják, amelyek terjesztése révén közegészségügyi és állategészségügyi kockázatot jelentenek. A fajok elterjedésének vizsgálata mellett szintén az ökológusok feladata, hogy a befogott példányok szűrésével felmérjék a hazánkban terjedő populációk fertőzöttségét. Ezért ahol már beigazolódott a kérdéses fajok jelenléte, ott a Szúnyogmonitor projekt kutatói a lakossági bejelentések alapján célzottan mintát vesznek a helyi szúnyogközösségből, így az inváziós fajok 2-3000 egyedét sikerül megfogniuk évente.

Eddig két trópusi eredetű, influenzaszerű tüneteket okozó vírust, az Usutut és a nyugat-nílusi láz vírusát, illetve a Dirofilaria fonalférgeket keresték a mintákban. Vírussal fertőzött inváziós csípőszúnyogot eddig nem találtak a kutatók a befogott példányokban, de az őshonos szúnyogokon – például a dalos szúnyog egyedein – végzett tesztek néhány esetben pozitív eredményt mutattak.

A háziállatok szív- és bőrférgességét okozó fonalférgeket az ázsiai tigrisszúnyogban és a koreai szúnyogban is kimutatták, de e fajokban feleakkora volt a gyakoriságuk, mint a kontrollnak használt, őshonos gyötrő szúnyogokban.

Garamszegi László Zsolt ökológus, az ÖK főigazgatója szerint az eddigi eredményeik egyelőre nem igazolják, hogy az inváziós csípőszúnyogok komoly járványügyi fenyegetést jelentenének Magyarországon. 

Nyitókép: "asian tiger mosquito in action" by frankieleon is licensed under CC BY 2.0 .

#Tudomány-Tech#tudomány#invazív faj#szúnyogok#vírus

Címlapról ajánljuk