Tudomány-Tech

Az űrből is látszik: súlyos aszályosodás sújtja Európát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 31. 16:14

Az elmúlt tél volt a második legmelegebb Európában, a kontinens déli és nyugati részén hatalmas területeken drámaian lecsökkent a talajnedvesség szintje, a kivételesen száraz és meleg tél következtében. 

Az  Európai Űrügynökség (ESA) talajnedvességet és óceáni sótartalmat monitorozó missziójának adatai riasztó képet festenek az európai aszályhelyzetről, derül ki az ESA pénteki jelentéséből.

A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat szerint 2022 decembere és 2023 februárja között az átlaghőmérséklet 1,4 °C-kal volt magasabb az 1991-2020 közötti időszak átlagánál. Különösen 2023 februárjában volt magas hőmérséklet és kevés a csapadék, emiatt pedig Nyugat- és Dél-Európában az átlagosnál is melegebb és szárazabb a klíma. Több régióban rendkívüli mértékben lecsökkent a talaj nedvességtartalma.

Az alábbi térképek 2022. januári, februári, márciusi talajnedvesség-adatokat hasonlítja össze a 2023-as év első hónapjaival:

Az űrből is látszik: súlyos aszályosodás sújtja Európát
Forrás: SMOS / ESA

Az aszály hatásai különösen jól láthatóak Franciaországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Észak-Olaszországban. Ezeken a területeken komoly gondok alakulhatnak ki a vízellátás, a mezőgazdaság és az energiatermelés területén.

A még téli nyugalomban lévő növényzetet az aszály egyelőre nem érintette jelentősen, de a jelenlegi helyzet a következő hónapokban kritikussá válhat, ha 2023 tavaszán is kitart az átlagosnál magasabb felmelegedés és a csapadékhiány.

Az aszály súlyosságát az alábbi műholdképek is szemléltetik, amiken a franciaországi Loire-folyó kiszáradása figyelhető meg a 2021-2022-2023 februári felvételeket összehasonlítva:

Az űrből is látszik: súlyos aszályosodás sújtja Európát
Forrás: Copernicus Sentinel-2 / ESA


Nyitókép: Copernicus Sentinel-2 / ESA

#Tudomány-Tech#tudomány#európai űrügynökség#aszály#klímakatasztrófa#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk