Tudomány-Tech

Akkora aszteroida zúgott el a Föld mellett, mint a leghosszabb budapesti villamos

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 25. 20:40

A 64 méter hosszú 2023 DZ2 aszteroida nem jelentett veszélyt ránk, de azért a csillagászok szemmel tartották a Holdnál is közelebb elhaladó hatalmas sziklát.

Magyar idő szerint március 25-én, szombaton, nem sokkal este kilenc előtt biztonságosan elsuhant a Föld mellett a 2023 DZ2 jelú aszteroida. A 61 méter hosszú 168 300 kilométerre közelítette meg pályáján bolygónkat, azaz jóval közelebb járt hozzánk, mint amilyen távolságra a Hold kering a Föld körül.

Az űrben keringő sziklát a Kanári-szigeteken található La Palma obszervatórium csillagászai fedezték fel 2023 februárjának végén, írja az EarthSky. A szakemberek kiszámolták, hogy a szikla nem jelent veszélyt a Földre, de mivel pályája a Föld-Hold távolság felénél is közelebbi ívet írt le, fokozott megfigyelés alatt tartották.


A 2023 DZ2 átmérője a becslések szerint körülbelül 64 méter, tehát vetekszik a leghosszabb budapesti villamosok, az 1-es vonalon járó CAF-szerelvények hosszával.

Az este 8 óra 51 perckor a Föld mellett 28 008 km/órás sebességgel elhaladt aszteroidát földi távcsövekkel is meg lehetett figyelni, a tapasztalt megfigyelők egy lassan mozgó kis csillagként észlelhették az éjszakai égen.


Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#aszteroida

Címlapról ajánljuk