Lófejet kapott a TikTok az amerikai kormányzattólBetilthatják a platformot, ha kínai kézben marad.
Tudomány-Tech

Lófejet kapott a TikTok az amerikai kormányzattól

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 6:48

Betilthatják a platformot, ha kínai kézben marad.

Betilthatják a TikTokot az Amerikai Egyesült Államokban, ha tulajdonosa, a kínai ByteDance nem válik meg a közösségi platformtól – írja a Deutsche Welle.

A TikTok megerősítette a Wall Street Journal értesülését, miszerint a külföldi befektetésekkel foglalkozó amerikai kormánybizottság jelezte a népszerű videómegosztó felé, hogy tulajdonosváltásra van szükség a betiltást elkerülendő.

Megjegyzik: ez az első alkalom, hogy a Biden-kormányzat felvetette a TikTok betiltását, amivel Donald Trump is próbálkozott 2020-ban.

A TikTokkal kapcsolatban rendszeresen felmerül az aggodalom, hogy felhasználói adatokat oszthat meg a kínai kormányzattal, noha a cég ezt következetesen tagadja. Amerikai, kanadai, ausztrál kormányszervek és az Európai Bizottság is megtiltotta, hogy kormányzati eszközökre telepítsék az alkalmazást.

A platform egyik szóvivője közölte: ha a nemzetbiztonság védelme a cél, a tulajdonosváltás nem oldja meg a problémákat, az ugyanis nem jár az adatkezelési gyakorlatok megváltoztatásával. Ehelyett az átlátható, külső szereplők által ellenőrzött adatkezelésben látják a megoldást, ami állításuk szerint jelenleg is fennáll.

A TikTok közlése szerint világszerte több mint egymilliárd felhasználójuk van, ebből több mint százmillió az Egyesült Államokban, amibe az amerikai tinédzserek kétharmada beletartozik.

A TikTokot érintő amerikai és európai szabályozási kérdésekről korábban itt írtunk részletesen.

Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

#Tudomány-Tech#tiktok#amerikai egyesült államok#kína#bytedance#eladás#adatvédelem

Címlapról ajánljuk