Tudomány-Tech

Az emberek imádják, a döntéshozókat viszont aggasztja a TikTok előretörése

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 5:03

Hogyan harcol Amerika, és mit tesz az EU? Hogyan magyaráznák meg a platformot nap mint nap használó fiataloknak, hogy miért is kell betiltani a kedvenc alkalmazásukat? És mi lesz, ha a kínai kormány arra kéri a TikTok üzemeltetőjét, hogy adja át a felhasználók adatait, vagy cenzúrázza a híreket? 

Az amerikai törvényhozás meglépte, amiről decemberben még jövő időben írtunk az rtl.hu-n: megtiltották a kínai hátterű TikTok használatát a kormányzati tulajdonú telefonokon és informatikai eszközökön, miközben egyes döntéshozók a közösségi platform teljes, országos betiltását sürgetik.

Mintha a KGB megvette volna a New York Times-t

Újév napján Mike Gallagher republikánus képviselő, akit a Kínával foglalkozó képviselőházi különbizottság élére jelöltek, az NBC adásában „digitális fentanilnak” nevezte a TikTokot, a platformot a veszélyes drogként számon tartott opioid fájdalomcsillapítóhoz hasonlítva. Mint mondta: a TikTok függőséget okoz, destruktív, és riasztó adatok látnak napvilágot arról, hogyan hat a fiatalokra az állandó közösségimédia-használat.

Gallagher szerint fel kell tenni a kérdést, hogy akarják-e, hogy egy olyan platform váljon Amerika egyik legbefolyásosabb médiavállalatává, amelynek hátterében a Kínai Kommunista Párt áll.

Mi van, ha elkezdik cenzúrázni a híreket?

– kérdezte a politikus, aki szerint hasonló a helyzet, mintha a hidegháborúban a KGB és a Pravda megvette volna a New York Times-t és a többi jelentős újságot.

A TikTokot üzemeltető ByteDance Ltd. szerint nincs igazságtartalma annak, amit Gallagher mond: a Kínai Kommunista Pártnak közvetett befolyása sincs a TikTokra, a ByteDance pedig egy magáncég, aminek közel 60 százalékát globális intézményi befektetők birtokolják, a maradékot pedig a cég alapítói és alkalmazottai, akik közt több ezer amerikai van.

Mégis, az amerikai republikánusok és demokraták egyaránt gyanakodva tekintenek a TikTokra és kételkednek abban, hogy a ByteDance valóban független tud maradni a kínai kormánytól, különösen, ha az megpróbálja rávenni a vállalatot, hogy adja át amerikai felhasználók adatait, vagy propagandával és dezinformációval vegye célba őket.

Az amerikai döntéshozók megnyugtatásához biztosan nem járult hozzá az az eset sem, amire decemberben derült fény. A ByteDance-nél még múlt nyáron belső vizsgálat indult annak érdekében, hogy megállapítsák: a cégtől ki szivárogtat ki információkat a sajtónak. A vizsgálat során a ByteDance belső ellenőrzési részlegének munkatársai amerikai újságírók személyes felhasználói adataihoz hozzáférve próbálták megállapítani, hogy kapcsolatba léphettek-e a TikTok munkatársaival. A vállalatvezetés az eset kapcsán azt kommunikálta, hogy a belső ellenőrzési részleg munkatársai követtek el visszaélést, ennek nyomán pedig egy ember felmondott, hármat kirúgtak a cégtől.

Megtévesztően ártatlan

Az Európai Unió vezető politikusai kevésbé harciasak, mint az amerikaiak, de a TikTok kedden Brüsszelbe látogató vezérigazgatóját, Sou Ce Csut arra biztatták, hogy tegyen az uniós szabályozó hatóságok bizalmának elnyeréséért. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke közölte: nem szabad kétséget hagyni afelől, hogy az európai felhasználók adatai biztonságban vannak és nincsenek kiszolgáltatva harmadik országbeli hatóságok illegális hozzáférésének.

A vezérigazgatóval az új uniós szabályozásra való felkészülés mellett az adatvédelmi előírások betartásáról is tárgyaltak. Utóbbit az ír adatvédelmi hatóság kéri számon a cégen, melyre az éves globális forgalmának 4 százalékát elérő büntetést is kiszabhat. Jelenleg két vizsgálat is zajlik a TikTok ellen, az egyik európai felhasználók adatainak Kínába továbbítása miatt, a másik pedig a gyermekek adatainak védelmével kapcsolatban.

Mégis, a Bloomberg szerint Európában eddig kevés figyelem irányult a kínai platformra, inkább a GAFAM elnevezéssel is illetett techóriásokkal, azaz a Google-lel, az Apple-lel, a Facebookkal, az Amazonnal és a Microsofttal voltak elfoglalva. Ez a lista az elmúlt hónapokban a Twitterrel bővült: miközben a TikTok elismerte, hogy alkalmazottaik újságírók hollétét követték személyes adataik alapján, az európai hatóságok azzal voltak elfoglalva, hogy Elon Musk önkényesen felfüggesztette újságírók fiókjait. Ennek az is oka lehet, hogy az uniós döntéshozók nem nagyon használják a TikTokot, a Twittert viszont igen.

A tagállami kormányokra inkább jellemző, hogy a TikTok körmére néznek: Emmanuel Macron francia elnök szerint a kínai platform „megtévesztően ártatlannak tűnik”, függőséget okoz és orosz dezinformációt terjeszt. Németországban a Bundestag szociáldemokrata frakciójának digitális ügyekért felelős szóvivője érthetőnek nevezte az amerikai tiltást, és azt javasolta a közszférában dolgozóknak és mindenki másnak, hogy ne telepítsenek megbízhatatlan szolgáltatást okostelefonjaikra. Moritz Körner, a német FDP európai parlamenti képviselője pedig arról beszélt, hogy az autokraták és a demokraták közti harcot a digitális platformokon is vívják, Európának fel kell ébrednie.

Kompromisszumot kötnek

Csakhogy a betiltást követelők mintha elsiklanának afelett, hogy időközben a TikTok már hatalmasra nőtt: csak Európában kétszázmilliónál több felhasználója van, számos influenszer építette fel magát a platformon és teremtett a jelenlétéből megélhetést. Más közösségi platformokhoz képest a TikTok helyzete abban is különleges, hogy túlnyomórészt fiatalok használják: Amerikában a tizenévesek több mint kétharmada. Az amerikai törvényhozóknak el kellene számolni feléjük azzal, hogy miért is tiltanák be nap mint nap használt, kedvenc alkalmazásukat.

A fiatal felhasználók között is téma, hogy kell-e aggódniuk az adataikért, de sok beszélgetés ér véget azzal, hogy az alkalmazáshoz való hozzáférésért cserébe megéri kompromisszumot kötni. Vannak, akik azt kérik a döntéshozóktól: mutassanak rá, mit tesz a TikTok, amit a Google, a YouTube vagy a Facebook nem, és lényegében mindegy nekik, hogy amerikai cégek, vagy más országok gyűjtenek róluk adatokat.

A politikusoknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a fiatalok teljesen máshogyan tájékozódnak: a tavalyi amerikai félidős választásokon számos jelölt és szervezet a TikTokon kampányolt, hogy elérje őket.

Nyitókép: Sou Ce Csu – Fotó: Bryan van der Beek/Bloomberg via Getty Images

#Tudomány-Tech#tiktok#európai unió#amerikai egyesült államok#közösségi média#adatvédelem

Címlapról ajánljuk