Életmód

„Nagyon heteroszexuális, nagyon heteronormatív és nagyon fehér” – megmutatják az eltartott barátnők, hogyan telik egy napjuk

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. január 30. 14:04

Bár úgy tűnhet, hogy a felső kategóriás életvitel egy karnyújtásnyira van, ez nem igaz. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy ezek a luxust, nyugalmat és rendezettséget közvetítő nők tényleg elégedettek, boldogok és szabadok-e. Ezerszámra születnek videók az otthonmaradó barátnőkről, a kritikusok szerint túlhaladott, rossz sztereotípiákat közvetítenek.

A függöny teátrális elhúzása, valamilyen zöld turmix elfogyasztása, nyújtózkodás, legalább ötlépéses arcápolási rutin, mindez szép lakásban, szép ruhákban, szép fényekkel, menő zenére – ha valaki megnéz néhány olyan TikTok-videót, amely a stay at home girlfriend (SAHG), magyarul otthon maradó barátnő, gyakorlatilag háztartásbeli trendet lovagolja meg, ezeket a hasonlóságokat veszi észre bennük. Ahogyan az Evening Standard találóan fogalmaz: egy ilyen trend hallatán talán sokan fekete-fehér, szemcsés, valamilyen archívumból előásott propagandavideókra gondolhatnak az '50-es évekből, de közel sem ez a helyzet. A közösségi médiában ezerszámra születnek a videók ebben a témakörben.

Hogy ki is a SAHG, arra nincsen pontos definíció: a sok-sok videóból olyan nők képe rajzolódik ki, akik vélhetően partnerük anyagi helyzete miatt nem szorulnak rá a munkára (legalábbis nem teljes munkaidőben, láthatóan nem törve magukat a megélhetésért), idejüket önmaguk és a lakás karbantartásával, kávé- és ételkészítéssel, vásárlással, virágok rendezgetésével töltik. Mindezt a TikTok-elvárásainak megfelelően romanticizálva, túlidealizálva. A videókban többnyire fehér, fiatal, gyermektelen nők mutatják be követőiknek az otthon maradó barátnő életének egy napját. A gyönyörűen megkomponált, nyugalmat árasztó videók alatt valamilyen lágy zene szól, a főszereplő pedig kellemes hangon narrálja az eseményeket. Ha az ember néhányat megnéz, olyan, mintha mindet látta volna.

Egy reggeli eseménysor:


Egy összefoglaló:


Hogy ezek a videók önigazolásnak, dicsekvésnek vagy segélykiáltásnak készülnek-e, nem mindig egyértelmű. Ahogyan az sem, hogy a tökéletesnek beállított élet valóban olyan makulátlan és a főszereplő számára valóban kielégítő-e, hiszen a közösségi médiában mutatott kép az igazság egy apró szelete – ráadásul gyakran filterekkel és képszerkesztő eszközökkel erősen megtámogatott, gondosan kiválasztott szelete.

Az ilyen videók hatása viszont tagadhatatlan: vannak olyan nagy elérésű SAHG-ek, akiknek videóinál egymást érik az olyan kommentek, amelyek arra utalnak, hogy mások is ilyen életet, párkapcsolatot (#relationshipgoals) szeretnének, egyesek példaképnek, mások elrettentő példának és a női egyenjogúsági törekvések kerékkötőinek, káros sztereotípiák megjelenítőinek tartják őket. Abban a kritikusok többsége is egyetért, hogy 

önmagában nem az otthonmaradás a gond, egy ilyen élethelyzet lehet saját döntés, lehet fair megoldás, lehet kényelmes, biztonságos és vágyott is, de mindenki számára elérhetőként beállítani vagy a privilegizált helyzet – tehát bővebb társadalmi kontextus – említése nélkül megjeleníteni káros következményekkel járhat. 

Márpedig a rövidke videókkal operáló TikTokon nincs nagy tere a bonyolult társadalmi összefüggések kibontásának. Sokszor valahogy arra sem jut fókusz, hogy a főszereplők nem sima barátnők, hanem tartalomkészítők, influenszerek vagy üzlettulajdonosok. Tehát van saját bevételi forrásuk, dolgoznak is (vélhetően otthonról) és üzleti érdekek, például szponzorációk miatt hajtanak a színes-szagos videókkal minél nagyobb nézettségre.

Más videókban viszont egyértelműbb a helyzet: nők pénzt, zsebpénzt és számos ajándékot kapnak a partnerüktől, és olyan életmódot mutatnak be, amely elérhetetlen és kirekesztő.


Fenti, a fiókban hagyott pénzköteggel indító videónál cikkünk írásakor az első komment így szól: 

Milyen érzés az álmaimat élni?

Pedig – ahogy a Bored Panda is felhívja a figyelmet – ha bárkiben is felmerülne, hogy ő miért nem tud így élni, jobb ha tudja: azért, mert senki sem él így. 

A TikTokon Laura Henshaw, a Keep it Cleaner nevű ausztrál egészség- és wellness-alkalmazás mögött álló cég vezérigazgatója egy körülbelül 150 ezer megtekintésnél járó videóban arról beszél, hogy az otthonmaradó barátnők életvitele szórakoztatónak és elbűvölőnek tűnhet, valójában azonban nagyon is kockázatos. Hiszen az alapfelállás az, hogy amíg a férfi dolgozik, a nő otthon marad, és gondoskodik a háztartásról. Amellett ugyanis, hogy ezek a nők foglalkoznak magukkal, számos videóban lehet látni, hogy kitakarítanak, bevásárolnak, vacsorát készítenek. Ezen kívül pedig valószínűleg elveszítik pénzügyi függetlenségüket, ezzel pedig könnyen vissza lehet élni: 

egy függőségben élő, bármilyen módon bántalmazott, megalázott, nehéz helyzetben lévő nő nehezebben lép ki egy rossz kapcsolatából. 

Arról nem is beszélve, hogy ha a partnerrel történik valami, a nő támogatás nélkül marad. 


Hozzátette: Ausztráliában egyre nő a hajléktalan nők száma, mivel egyre többen döntenek úgy, hogy otthon maradnak ahelyett, hogy az oktatást vagy valamilyen készség elsajátítását választanák. 

Talán nem meglepő, hogy ezeket a videókat sokan kifigurázzák. Egy amerikai modell, Haley Kalil például „Egy nap az életemben egy milliárdos barátnőjeként" címmel oszt meg szarkasztikus videókat. Felnagyítva a fenti videók közös jellemzőit, a modell túlzóan bonyolult testápolási rutint mutat be, úgy takarítja ki a lakást, ahogyan a párja azt elvárja tőle, utóbbit erősen kihangsúlyozza.Vagy éppen mosolyogva mutatja be, hogy szép ruhában méregeti a derekát, a súlyát:

@haleyybaylee I HAVE NEVER BEEN SO HAPPY ❤️🥰✨😊🙈 #billionaireboyfriend #dayinmylife ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Fehér nők arról álmodoznak, hogy nem kell dolgozniuk

A Business Insider tágabb összefüggésben vizsgálta ezen videók üzeneteit, felvetésük szerint ugyanis ezekben alig-alig szerepelnek fekete nők. 

Lilian Wright, a Kaliforniai Egyetem jogi karának tudományos munkatársa szerint a videókban az érintettek felső-középosztálybelinek vagy gazdagnak mutatkoznak. 

Nagyon heteroszexuális, nagyon heteronormatív és nagyon fehér

– fogalmazott Wright, aki a trendet kulturális jelentősége miatt kritizálta. Szerinte ezekben „a fehér nők romantikusan ábrándoznak arról, hogy kivonulnak a munkából, amelyet egyébként az alacsonyabb jövedelműekre és a színes bőrűekre delegálnak”. Hajar Yazdiha, a Dél-Kaliforniai Egyetem szociológus adjunktusa úgy látja: valószínűleg azért jelenik meg ezekben a videókban kevesebb fekete nő, mert a TikTok terében a tetteiket nem biztos, hogy ugyanúgy értelmezik, mint a fehér nőkét.

Yazdiha szerint ha ilyesmit fekete nők mutatnának magukról, akkor lustának vagy jólétben fürdőző királynőknek neveznék őket. Ráadásul a fehér nőknek nagyobb szabadságuk van a választásaikban. A következményekkel természetesen nekik is számolniuk kell, azonban egy fehér nőnél mindez tradicionális és feminista döntésként is értelmezhető. Úgy látja: a trend veszélyes, mert teljesen negligálja és elhomályosítja egy olyan hatalmi rendszer valóságát, amely lehetetlenné teszi, hogy különösen a színes bőrű vagy szegény nők ugyanilyen viselkedésformákat válasszanak.

És így nem csak arról van szó, hogy ezek a nők nem tudják ezt megtenni, hanem arról is, hogy ha megtennék, akkor egyfajta kulturális kritika és nyilvános bírálat érné őket

– fogalmazott.

Mindennek történelmi, szociológiai előzményei vannak a Business Insider cikke szerint: a rabszolgaság idején a rabszolganőket férfitársaikkal együtt dolgoztatták, valamint az ültetvénytulajdonos családját is ellátták. A fehér háziasszonyok szabadidős tevékenységekben vettek részt anélkül, hogy saját otthonukat kellett volna vezetniük. Miután az Egyesült Államokban eltörölték a rabszolgaságot, sok ültetvénytulajdonos fekete munkásokat alkalmazott, azonban a fekete női munkásoknak az őket alkalmazó fehér családokon kívül saját családjukról is gondoskodniuk kellett. 

Wright szerint az otthon maradó barátnők kivonulnak a társadalmi felelősségvállalásból. Azzal érvel, hogy a felső-középosztálybeli fehér emberek már nem nagyon tudják elkerülni a tényt, hogy a világ darabjaira hullik. Fájó, zavaró társadalmi jelenségekről kellene beszélgetni, azonban sokan vannak, akik egyszerűen nem akarnak ezekkel mit kezdeni. Még akkor sem, ha ezek a társadalmi problémák – például a feketék helyzete vagy az egyenlőtlenség – olyanokat érintenek, akiket szeretnek, fontosak a számukra, 

akkor is van ez a drámai vonzalom, hogy egyszerűen csak kihátrálsz a társadalmi felelősségvállalásból. »Én csak boldog akarok lenni. Csak magamról akarok gondoskodni. Csak ki akarok vonulni.«


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#tiktok#háztartásbeli#párkapcsolat#nemi egyenlőség#nők jogai#ma

Címlapról ajánljuk