Tudomány-Tech

Nagyobb pingvint találtak, mint Shaquille O’Neal

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 17:06

Nem kell félni tőle, 57 millió évvel ezelőtt élt.

Generációjának egyik legsúlyosabb sportolója 147 kilogrammjával az amerikai kosaras, Shaquille O’Neal, de még nála is nagyobb volt a valaha élt legnagyobb pingvin – írja a Daily Mail.

A Kumimanu fordycei nevű kihalt pingvinfaj mintegy 57 millió évvel ezelőtt Új-Zélandon élt, és 154 kilót nyomott, vagyis több mint háromszor akkora volt, mint a ma élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin akár 45 kilogrammos egyedei.

A kutatók két pingvinfajt is felfedeztek, amelyek a dinoszauruszok kihalása után néhány millió évvel fejlődtek ki. Az Új-Zélandon talált fosszíliákról a Journal of Paleontology szakfolyóiratban írtak. A másik faj, a Petradyptes stonehousei egyedei „mindössze” ötvenkilósak voltak, de ezek is felülmúlják a császárpingvineket.

A kutatók szerint fejlődésük korábbi szakaszában a pingvinek azért voltak nagyobb méretűek, mert így nagyobb zsákmányokat ejthettek, és a hideg vízben a testhőmérsékletüket is könnyebben fenntartották. Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a nagy testméret tette lehetővé, hogy a pingvinek Új-Zélandról a világ más részeire is elterjedjenek.

Novemberben egy magyar hosszútávfutóra támadt pingvin az Antarktiszon, az szerencsére jóval kisebb volt Shaquille O'Neal-nél, így Lubics Szilvia megúszta az ijesztő találkozást.

Nyitókép: University of Cambridge / Simone Giovanardi

#Tudomány-Tech#pingvin#Shaquille O'Neal#új-zéland#fosszília#lubics szilvia

Címlapról ajánljuk