Tudomány-Tech

Kiderült, miért maszturbálhatott Thor, a rozmár a kikötőben

rtl.hurtl.hu

2023. január 9. 12:05

Nincsenek jó helyzetben a rozmárok. Thor érkezésének szomorú háttere lehet. 

Ahogyan korábban megírtuk, igazi híresség lett Thor, a kalandozó rozmár, aki egy brit kikötőben töltötte az újévet. A kecsesnek nem nevezhető állat az északkelet-angliai Scarborough városának kikötőjében mászott ki a vízből. A most Thor névre keresztelt hímet egyébként látták már Hampshire közelében is úszkálni, de ott nem mászott partra. A hatóságok is reagáltak az állat látogatására, és szinte azonnal kordonnal kerítették körbe, hogy a bámészkodók ne közelíthessék meg. A városvezetés még az újévi tűzijátékról is lemondott, hogy ezzel is biztosítsák az állat nyugalmas sziesztáját.

Thor akkor szerzett csak igazán világhírnevet, amikor a pihenés után önkielégítésbe kezdett.


A német RTL járt utána, hogy miért folyamodhatott az önszórakoztatás ezen módjához Thor. A valóság közel sem olyan mulatságos, mint ahogyan arra a világsajtó és a közösségimédia-használók reakciói alapján gondolnánk.

A lap Dr. Adriane Prahlt, a hamburgi Hagenbeck Állatpark állatorvosát, illetve rozmárszakértőjét szólaltatta meg. Németországban csak a hamburgi állatkertben vannak rozmárok, mivel a szakértő szerint tartásuk nagyon összetett és költségigényes. A vadonban is egyre nehezebb életszínvonalukat fenntartani, ez lehet az oka Thor angliai útjának is. Thor egy atlanti rozmár, és általában a távoli sarkvidéken él. 

Az éghajlatváltozás a rozmárok élőhelyét is megváltoztatja. A jégtakaró egyre zsugorodik, így a rozmárok egyre inkább olyan területekre tévednek, ahol normális esetben nem fordulnak elő

– mondta a szakértő. A látogatás háttere tehát szomorú, elképzelhető, hogy Thor otthona elolvad vagy elolvadt. Elsőre viccesnek tűnő viselkedése sem olyan szórakoztató:

Ez egy természetes viselkedés, és nem feltétlenül kell, hogy a szaporodáshoz kapcsolódjon. Ebben az esetben ez lehet egyszerűen egy stresszhelyzetben történő pótcselekvés is

– magyarázta az állatorvos.

Thor egyébként másnap reggel továbbúszott, legutóbb az északabbra fekvő Blyth-ban látták. Lehetséges, hogy a rozmár most ismét hazafelé tart, az irány legalábbis jó a lap szerint.

Tavaly nyáron nem szokványos nyaralóvendég okozott problémát a norvég kikötőkben is: egy 700 kilós rozmár jár rendszeresen strandolni a partvidékre. Csakhogy Freya rombolt is, mert ahogy kimászott napozni a csónakokra, azokat akaratlanul is rendszeresen elsüllyesztette.


Freyát elaltatták, amit a hatóságok többek között azzal indokoltak, hogy az állat állapota romlott, stressztől szenved, mert nem tud eleget pihenni. Ezzel szemben a boncolás szerint Freya teljesen egészséges volt.

Nyitókép: Twitter

#Tudomány-Tech#rozmár#önkielégítés#maszturbáció#klímaváltozás#egyesült királyság#élőhely

Címlapról ajánljuk