Tudomány-Tech

Tragikus véget ért a keresés: megtalálták a Chilében eltűnt brit csillagász holttestét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 11. 13:55

A Warwicki Egyetem két hónappal ezelőtt eltűnt professzorának holttestét a La Silla obszervatóriumtól mintegy öt kilométerre találták meg.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, szeptember 16-án nyoma veszett Chilében egy neves brit csillagásznak. A 60 éves Thomas Marsh egy tanítványával érkezett az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) csillagvizsgálójába, az Atacama sivatag szélén, hegyvidéki területen lévő La Silla obszervatóriumba.

A professzor megérkezésük után pár órával elhagyta a szállásukat és másnap már nem jelent meg a csillagvizsgálóban, a közös munka kezdetére. A chilei rendőrség kihallgatta a 23 éves doktoranduszt, aki elmondta, hogy Thomas Marsh furcsán viselkedett vele, szemére hányta, hogy nem foglalkozik teljes odaadással a csillagászattal, és kissé feszült hangulatban váltak el érkezésük estéjén. A rendőrség nem kezelte gyanúsítottként a fiatal csillagászt, aki pár nappal később vissza is utazott Angliába.


A chilei rendőrség és a hadsereg kétezer hektárnyi területet fésült át földi csapatokkal és a levegőből, hőkamerás helikopterekkel, repülőgépekkel a La Silla csillagvizsgáló körül. A csaknem két hónapja tartó keresés mostanra hozott eredményt, sajnos tragikusat: a chilei hatóságok csütörtökön bejelentették, hogy megtalálták a Warwicki Egyetem professzorának holttestét a La Silla obszervatóriumtól mintegy öt kilométerre, egy sziklás területen. A halál lehetséges okáról egyelőre nem közölt információt a chilei rendőrség.


A helyi rendőrség részvétét fejezte ki Marsh professzor családtagjainak, akik már hetekkel ezelőtt Észak-Chilébe utaztak, hogy segítsenek a keresési műveletben. A Warwicki Egyetem és az ESO is megerősítette, hogy megtalálták a holttestet, bár a hivatalos azonosítás még nem történt meg, írja a Sky News.

Christine Ennew, a Warwick Egyetem igazgatója azt közölte, hogy mélyen megrendítő hír ez Marsh professzor családja és az egyetem szélesebb közössége számára.

Tudom, milyen szörnyű időszak ez azoknak a kollégáknak, akik ismerték Tomot, és közeli barátként, valamint inspiráló akadémikusként és mentorként tekintettek rá.

Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma közölte, hogy kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, és támogatást nyújtanak Marsh professzor családjának.

Nyitókép: Tabitha Marsh / ESO

#Tudomány-Tech#tudomány#csillagászat#chile#thomas marsh#eltűnt#la silla#eltűnt férfi

Címlapról ajánljuk