Tudomány-Tech

Az eltűnt csillagász professzor rejtélye: kihallgatták a tanítványát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 26. 10:32

Thomas Marsh neves brit asztrofizikus egy 23 éves doktorandusszal utazott Chilébe, ő jelentette először a 60 éves csillagász eltűnését. Eddig csak a professzor kulcsait találták meg a szállás és a csillagvizsgáló közötti úton.

Még mindig nem bukkantak a tíz nappal ezelőtt eltűnt brit csillagász nyomára. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Thomas Richard Marsh, a Warwicki Egyetem akadémikusa a chilei La Silla Obszervatóriumba szakmai útra érkezett, ami után nem sokkal eltűnt.

A chilei rendőrség és a hadsereg azóta is keresi a 60 éves csillagászt, kétezer hektárnyi területet próbálnak földi csapatokkal és a levegőből, hőkamerás helikopterekkel, repülőgépekkel átfésülni a Coquimbo régió északi részén, az Atacama sivatag szélén működő La Silla csillagvizsgáló körül. Egyelőre sikertelenül.


A Mirror értesülése szerint Thomas Marsh nem egyedül érkezett a La Silla Obszervatóriumba, ahol vendégcsillagászként dolgozott volna, vele utazott egy 23 éves doktorandusz is, akit a chilei rendőrség már ki is hallgatott. Chilei lapok ezzel kapcsolatban arról számoltak be, hogy a professzor és tanítványa egy szálláson laktak, szomszédos szobákban.

A posztgraduális képzésének első évét kezdő fiatalember utoljára eltűnése előtti estén látta a professzort. Másnap, amikor az ebédnél a professzor nem jelent meg, még nem gyanakodott semmire, azt hitte, hogy a hosszú, Párizson, Buenos Airesen és Santiagón át vezető út fáradalmait piheni ki szobájában.

A doktorandusz akkor jött rá, hogy baj lehet, amikor Thomas Marsh a későbbre megbeszélt munkatalálkozóra sem érkezett meg. Ekkor riasztotta emailben a csillagvizsgáló többi dolgozóját.

A keresés során eddig mindössze egy apró nyomra bukkantak: a szállás és a csillagvizsgáló közti úton megtalálták a professzor szobájának kulcsait.

Thomas Marsh nem először járt Chilében

A chilei hatóságok egyelőre azt gyanítják, hogy a csillagász séta közben balesetet szenvedett, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy eltűnése valamilyen bűncselekményhez köthető.

Adrian Vega, Coquimbo regionális ügyésze a T13 chilei tévécsatornának azt mondta, hogy Thomas Marsh többször is járt már a La Silla Obszervatóriumban a munkája során, és nagyon jól ismeri a környéket. A mostani úton négy éjszaka alatt kellett volna csillagászati ​​megfigyeléseket végeznie, és múlt hét keddig vagy szerdáig maradt volna tanítványával. A professzor az ilyen útjaira mindig vitt magával egy-egy diákot.

Thomas Marsh lánya, Tabitha Marsh illusztrátor a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a család kétségbeesetten keresi a csillagászat és asztrofizika professzorát:


Nyitókép: a chilei rendőrség hőkamerás képe a La Silla Obszervatóriumról – Fotó: Carabineros Región de Coquimbo

#Tudomány-Tech#eltűnt férfi#thomas marsh#csillagász#la silla#chile#tudomány#csillagászat

Címlapról ajánljuk