Nyomtalanul eltűnt egy angol csillagász ChilébenThomas Richard Marsh neves asztrofizikus a chilei La Silla csillagvizsgálóban járt szakmai úton, utoljára pénteken látták.
Tudomány-Tech

Nyomtalanul eltűnt egy angol csillagász Chilében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 22. 20:50

Thomas Richard Marsh neves asztrofizikus a chilei La Silla csillagvizsgálóban járt szakmai úton, utoljára pénteken látták.

Eltűnt egy warwickshire-i csillagász professzor dél-amerikai kutatóútja során, írja a BBC. Thomas Richard Marsh, a Warwicki Egyetem akadémikusa a chilei La Silla Obszervatóriumban járt. Utoljára péntek este beszéltek vele.

A Warwickshire-i rendőrség azt közölte, hogy az eltűnt professzor ügyében kapcsolatban állnak a Külföldi Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatallal (FCDO), az Interpollal és a chilei hatóságokkal.

A 60 éves férfi családja mélységesen aggódik a csillagász eltűnése miatt:

Mélységesen aggódunk Tomért, hiányzik nekünk, és kérünk mindenkit, aki információval rendelkezik a hollétéről, hogy segítsen.

A lánya, Tabitha Marsh illusztrátor a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a család kétségbeesetten keresi a csillagászat és asztrofizika professzorát:

Éppen megfigyelésen volt a chilei La Silla Obszervatóriumban, amikor eltűnt. A legközelebbi város La Serena. Ha bárki bármilyen információval rendelkezik, vagy úgy gondolja, hogy bármiben tud segíteni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel. A családom, valamint apám barátai és kollégái rendkívül hálásak lennének minden segítségért vagy információért.


A neves csillagász eltűnéséről azt írja a La Silla csillagvizsgáló komplexumot üzemeltető Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO), hogy Thomas Richard (Tom) Marsh eltűnését szeptember 16-án, pénteken jelentették be. Az ESO munkatársai és a chilei rendőrség kiterjedt és alapos keresése ellenére Marsh sajnos még nem került elő. 

Az ESO La Silla Obszervatóriuma Coquimbo régió északi részén, az Atacama sivatag szélén, hegyvidéki területen található. Az eltűnésekor viselt ruházatból ítélve Marsh professzor sétára indulhatott, és elképzelhető, hogy eközben baleset érte.

Nyitókép: Tabitha Marsh / ESO

#Tudomány-Tech#eltűnt férfi#csillagász#tudomány#chile#la silla#thomas marsh

Címlapról ajánljuk